Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson antoi täyslaidallisen pääministeri Petteri Orpon (kok.) oikeistohallitukselle vasemmistoliiton puoluevaltuustolle pitämässään puheessa. Andersson vyörytti syyn työmarkkinoiden kriisistä Orpolle.
– Tapahtumat vyöryvät nyt eteenpäin eikä kukaan enää hallitse sitä, mitä suomalaisilla työmarkkinoilla tapahtuu. Miten ihmeessä Suomi on päätynyt tällaiseen tilanteeseen? Vastaus siihen on yksiselitteinen. Petteri Orpo.
– Tämä kriisi johtuu Petteri Orpon tekemistä virheistä ja valinnoista. Tämä kriisi johtuu Petteri Orpon heikosta johtajuudesta. Ja siksi vain Orpo voi ratkaista tämän tilanteen.
Puheensa aluksi Andersson huomautti, että hallituksen esityksissä ei ole kyse työllisyyden edistämisestä tai valtiontalouden tasapainottamisesta.
– On kyse heikennyksistä, joilla hallitus aikoo pysyvästi muuttaa valtasuhteita suomalaisessa yhteiskunnassa ja työelämässä. Tämän ovat myös hallituspuolueiden edustajat reilusti tunnustaneet.
– Kokoomuksen kansanedustajat ovat suoraan myöntäneet, että nämä lakimuutokset halutaan nyt ajaa läpi, koska luotetaan siihen, että mikään sellainen hallituskoalitio ei ole tulevaisuudessa näköpiirissä, joka nämä heikennykset pystyisi perumaan. Perussuomalaiset taas ovat avoimesti verranneet Riikka Purraa Margaret Thatcheriin.
Andersson nosti esiin, että Thatcherin 1980-luvulla toteuttaman politiikan vuoksi eriarvoisuus kasvoi rajusti Britanniassa. Monet teollisuuspaikkakunnat jäivät täysin tyhjän päälle Thatcherin politiikan seurauksensa, Andersson sanoi.
– Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten ammattiliittojen heikentäminen näkyy eriarvoisuuden ja palkkaerojen kasvuna sekä reaaliansioiden hidastumisena. Tähän suuntaan Suomea ollaan nyt perussuomalaisten toimesta viemässä.
Olemattomat työllisyysvaikutukset
Puheessaan Andersson nosti esiin hallituksen esityksiä, joita hallitus perustelee työllisyyden parantumiselle mutta joille ei ole laskettavissa työllisyysvaikutuksia.
– Hallituksen omassa esitysluonnoksessa paikallisen sopimisen laajentamisesta todetaan, että “vastaavilla uudistuksilla ei ole havaittu varsinaista työllisyysvaikutusta”. Hallituksen esityksessä lakko-oikeuden rajoittamisesta todetaan, että työllisyysvaikutukset ovat kokonaisuudessaan “melko vähäisiä”.
– Tämän lisäksi hallitus on myös heikentämässä irtisanomissuojaa, säätämässä ensimmäisen sairauspäivän palkattomaksi sekä helpottamassa perusteettomia määräaikaisia sopimuksia. Tutkimustiedon valossa näilläkään uudistuksilla ei arvioida olevan käytännössä minkäänlaisia työllisyysvaikutuksia.
Andersson syytti Orpoa siitä, ettei pääministeri johda. Anderssonin mukaan Orpolla ei myöskään ole näkemystä siitä, mihin suuntaan työmarkkinamallia pitäisi viedä.
– Pelkkiä tyhjiä hokemia. Hänellä ei ole kanttia tai rohkeutta kantaa johtajana vastuuta tässä tilanteessa, puhaltaa tämä hallitsematon peli poikki ja ryhtyä etsimään tasapainoisia ratkaisuja yhteisten nimittäjien pohjalta.
Ratkaisu kriisiin löytyy neuvottelupöydästä, kuului Anderssonin viesti.
– Kestäviä ratkaisuja työmarkkinoille ei voi aikaansaada millään muulla tavalla, kun huomioimalla molempien osapuolten näkemyksiä ja tarpeita. Siksi Orpon pitää vetää takaisin työehtojen heikentämiseen tähtäävät lakihankkeet ja käynnistää neuvotteluprosessi, jonka kautta turvataan päätösten tasapainoisuus ja myös työntekijöiden edut ja asema.
Vaalien aikataulut
Vasemmistoliiton puoluevaltuusto hyväksyi lauantaina puolueen eurovaaliohjelman. Andersson itse lähtee ehdolle eurovaaleihin ja luopuu samalla puolueen puheenjohtajuudesta. Anderssonin kausi päättyy ensi syksynä, kun puoluevaltuusto valitsee uuden puheenjohtajan.
Andersson perusteli aikataulua vaaleille. Ensi vuonna järjestetään kunta- ja aluevaalit, joihin uusi puheenjohtaja vasemmistoliiton vie.
– Kun puheenjohtaja syksyllä vaihtuu, saa uusi pj johtaa puoluetta ensin vaalivoittoon vuoden 2025 kunta- ja aluevaaleissa ja pari vuotta myöhemmin eduskuntavaaleissa 2027. Tämä on seuraavan johtajan kannalta ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin se, että seuraavan puheenjohtajan ensimmäiset valtakunnalliset vaalit olisivat eduskuntavaalit, Andersson tiivisti.