Eduskunnan kyselytunnilla tänään torstaina vasemmistoliiton Li Andersson ja Jussi Saramo syyttivät hallitusta ja pääministeri Petteri Orpoa (kok) siitä, että hallitus runttaa omaa kantaansa läpi hinnalla millä hyvänsä, aiheuttaen valtavia ja pitkäaikaisia vahinkoja.
– Pääministeri Orpo, te puhutte johtajuudesta, mutta mitä minä näen, kun minä katson Suomea tällä hetkellä? Johtajuuden totaalisen puutteen, sanoi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.
– Siinä asemassa, missä te nyt olette, olette vastuussa koko tästä maasta. Yhteisestä hyvästä. Niin yrityksistä kuin työntekijöistä. Teidän vastuullanne on löytää niitä yhteisiä ratkaisuja, Andersson muistutti.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja huomautti eduskunnan suuressa salissa, että ammattiyhdistysliike ei ole esittänyt, että mitään ei saisi tehdä. Sen sijaan nykyisessä tilanteessa pitäisi Anderssonin mukaan pyrkiä neuvotteluprosessiin, jossa olisi mahdollista löytää kompromisseja.
– Ymmärrystä siitä,että kestävät ratkaisut ovat sellaisia, joissa molempien osapuolten kannat ja edut on huomioitu. Pääministeri Orpo, onko teistä tämänkaltaiseen johtajuuteen?, Li Andersson kysyi.
Totta pitäisi puhua
Vastauksessaan Li Anderssonille pääministeri Orpo sanoi Suomen jääneen taloudellisesti auttomattomasti jälkeen esimerkiksi Ruotsista. Pääministeri puolusti hallituksen ohjelmaa ja sanoi paikallisen sopimisen parantavan suomalaisen palkansaajan asemaa.
– Ei ole mitään muuta kuin työn linja, pääministeri totesi.
Vasemmistoliiton Anderssonia ei pääministerin vastaus vakuuttanut.
– Ymmärrän, että pääministerillä on tarve puolustaa hallituksen uudistuksia ja lakihankkeita, mutta totta pitäisi puhua, Andersson sanoi.
– Paikallisen sopimisen muutokset mahdollistavat joustoa alaspäin. Palkkauksessa ja työaikajärjestelyissä kyse on heikennyksistä tavallisten työntekijöiden palkkaukseen ja työehtoihin, hän sanoi.
Li Anderssonin mukaan hallituksen ajaman vientivetoisen työmarkkinamallin tarkoituksena on estää senkaltaista palkkaohjelmaa, joka viime hallituskaudella saatiin aikaiseksi julkiselle sektorille.
Hän kertoi myös vierailleensa pari viikkoa sitten Ruotsissa ja kysyneensä siellä yhteiskunnallisilta vaikuttajilta, miksi Ruotsissa on niin paljon vähemmän polittisia lakkoja kuin Suomessa.
– Mikä oli kaikkien ruotsalaisten vastaus? Koska työmarkkinaosapuolten asema on vahva, ja myös työnantajapuoli ja poliittiset päätöksentekijät ymmärtävät sen järjestelmän merkityksen. Te olette tekemässä täällä päinvastoin, Andersson syytti.
Välillä vähättelyä, välillä liioittelua
Myös vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo oli äänessä kyselytunnilla.
– Pääministeri Orpo ja ministeri Satonen, te vetoatte koko ajan Ruotsiin. Ruotsissahan todella se hajautettu järjestelmä kriisiytyi ja tilalle luotiin uusi, keskitetympi järjestelmä, jossa työntekijöillä on vahvempi asema, jossa ammattiliitot neuvottelevat aina kaikesta, mikä työelämään liittyy, Saramo kertoi.
Suomen hallitus taas on tekemässä nyt päinvastaista.
”Teidän uudistamistanne pitäisi kutsua vanhentamiseksi”
– Te loittonette pohjoismaisesta nykyaikaisesta järjestelmästä ja menette sinne 1920-luvun järjestelmään. Teidän uudistamistanne pitäisi kutsua vanhentamiseksi, Saramo totesi.
Hän totesi myös, että valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) on kutsunut hallituksen uudistuksia ”kärpäsen kokoisiksi”.
– Kuinka jääräpäinen pitää olla, että kärpäsen kokoisella asialla ajaa tämän maan polvilleen ja koko työmarkkinan kaaokseen? Miksi te ette ole neuvottelemassa, jos asiat ovat kerta kärpäsen kokoisia? Välillä te vähättelette, välillä te liioittelette. Yhtenäistä on vain se, te ette halua neuvotella ja te ette johda.
– Miksi te ette ota johtajuutta?, kysyi Jussi Saramo puheenvuoronsa lopuksi.