Vasemmistoliiton kansanedustaja Minja Koskela on huolissaan pienyritysten rahaliikenteestä.
– Paikallinen sopiminen maksuajoista ajaa pienyrityksiä konkurssiin, kun suuryritykset hyödyntävät valta-asemaansa ja pidentävät yksipuolisilla ilmoituksilla maksuaikoja. Jopa neljännes konkursseista johtuu siitä, että yritys ei saa rahojaan ajallaan, Koskela sanoo.
Koskela jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen pienyrityksien maksukyvyn turvaamisesta. Tällä viikolla julkaistun Yrittäjägallupin mukaan yli puolet pienistä ja keskisuurista yrityksistä on joutunut tilanteeseen, jossa niille tulossa olevien maksujen maksuaikoja pitkitetään lainvastaisesti.
Jos hallinto säästetään ja tehostetaan hengiltä, koko kansantalous kärsii.
Voidaan sopia
Nykyisin laki mahdollistaa 30 päivän maksuajan ylittämisen, mikäli siitä on sovittu osapuolten välillä. Koskela arvioi kuitenkin, että pienyrityksien neuvotteluasema on näissä tilanteissa heikko. Lisäksi ilmenee myös selvää piittaamattomuutta maksuehtolaista.
Pitkät maksuajat heikentävät etenkin pienten yritysten maksukykyä ja -valmiutta, mikä vaikeuttaa niiden mahdollisuuksia kehittää omaa liiketoimintaansa.
– Aina jos laki mahdollistaa heikommin sopimisen, tulisi huomioida osapuolten välinen valtaepätasapaino. Tämä koskee niin maksuajoista kuin työehdoista sopimista. Sekä pienyrittäjien että työntekijöiden asemaa tulisi turvata lainsäädännössä nykyistä vahvemmin, Koskela sanoo.
Lisää valvontaa
Koskela peräänkuuluttaa toimia sekä pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtamalta porvarihallitukselta että Jyri Häkämiehen (kok.) johtamalta Elinkeinoelämän keskusliitolta, jonka jäsenyrityksiin kuuluvat Suomen keskeiset suuryritykset.
– EK:n Häkämiehen pitäisi tulla välillä ulos valtioneuvoston linnasta ja vedota jäsenyrityksiinsä, jotta lakia noudatettaisiin. Orpo, Purra ja Häkämies johtavat nyt Suomea ja heillä on vastuu konkurssiaallon pysäyttämisestä, Koskela sanoo.
Suomen Yrittäjät esitti kuluvalla viikolla viranomaisvalvonnan vahvistamista, jotta kohtuuttoman pitkät maksuajat saataisiin kuriin. Koskela pitää linjausta tervetulleena.
– On arvokasta, että suomalaisessa yhteiskunnassa nähdään yhä laajemmin toimivan ja riittävästi resurssoidun julkisen hallinnon merkitys, hän sanoo.
– Jos hallinto säästetään ja tehostetaan hengiltä, koko kansantalous kärsii. Investointipäätöksien juuttuminen lupajonoihin ja pienyrittäjien oikeuksien valvonnan laiminlyönti ei ole kenenkään etu, Koskela sanoo.