Li Andersson kertoi tiistaina luopuvansa vasemmistoliiton puheenjohtajuudesta. Varsinainen päätös puheenjohtajuudesta luopumisesta syntyi jo viime vuoden puolella.
– Koen itse tehneeni kaiken sen, minkä pystyn. Tämä tuntuu oikealta ajankohdalta ilmoittaa lähdöstä. On myöskin väliä milloin ja miten puheenjohtajaa vaihdetaan.
– Puheenjohtajana olen antanut kaikkeni. Poliitikkona ja päättäjänä mulla on annettavaa kyllä, mutta puheenjohtajuuden osalta on hyvä, että tulee muutosta, uusia ajatuksia, uusia tapoja tehdä ja puolue kehittyy.
Vaalien aikatauluilla oli suuri merkitys Anderssonin päätökseen jättää puheenjohtajuus jo ensi syksynä. Anderssonin puheenjohtajakausi olisi alun perin kestänyt marraskuuhun 2025, jolloin järjestetään seuraava puoluekokous.
Hän haluaa, että seuraava puheenjohtaja pääsee viemään puolueen jo kunta- ja aluevaaleihin. Ne pidetään samaan aikaan reilun vuoden päästä keväällä 2025.
– On hyvä, että uusi puheenjohtaja tekee kunta- ja aluevaalit 2025. Uudelle puheenjohtajalle ei ole mukavaa aloittaa eduskuntavaaleista. Voin sen taata.
Vasemmistoliitto tulee järjestämään neuvoa-antavan jäsenäänestyksen uudesta puheenjohtajasta, jos ehdokkaita on enemmän kuin yksi. Andersson sanoi tiedotustilaisuudessa, että toivoo useampia ehdokkaita puheenjohtajaksi.
Vaalivoitto 2019
Andersson nosti puheenjohtajakautensa kohokohdaksi vaalivoiton eduskuntavaaleissa 2019. Se oli ensimmäinen kerta pariinkymmeneen vuoteen, kun vasemmistoliitto onnistui kasvattavamaan paikkamääräänsä vaaleissa.
– Toinen tärkeä kokemus oli opetusministerin tehtävän hoitaminen. Se oli minulle unelmatyö. Minulle tulee edelleen nuoria kiittämään oppivelvollisuuden laajentamisesta ja maksuttomasta toisesta asteesta.
Anderssonin kaudella vasemmistoliiton valtakunnallinen kannatus ei juuri ole muuttunut. Hän painotti, että staattiselta näyttävän kannatuskäyrän taakse piiloutuu suurempi muutos. Vasemmistoliiton kannattajissa ja jäsenistössä on tapahtunut suuri muutos.
– Kuuluimme ennen vanhaan niihin puolueisiin, joilla oli aika ikääntyneitä äänestäjiä ja jäseniä. Nyt kuulumme niihin puolueisiin, jonka jäsenistö ja äänestäjät ovat uudistuneet eniten.
Suurin pettymys Anderssonille tuli eduskuntavaaleissa 2023. Silloin vasemmistoliitto menetti viisi kansanedustajan paikkaa.
– Se oli minulle ja puolueella kova isku. Nyt kun vaaleista on melkein vuosi mennyt, olemme pystyneet vakiinnuttamaan tilanne. Olemme tehneet kaikki päätökset ja toimenpiteet, joihin puolueen sisällä piti ryhtyä.
– Jos kannatusta katsoo, olemme olleet yli vaalituloksen aika pitkään. Nyt on turvallinen hetki vaihtaa puheenjohtajaa, kun ei ole kriisiä tai turbulenssia puolueen sisällä.