Eduskunnan nykyinen puhemies Jussi Halla-aho (ps) valittiin jatkokaudelle tehtävässään eduskunnan täysistunnossa tänään tiistaina. Äänestyksessä nähtiin kuitenkin harvinaislaatuinen protesti, sillä Halla-ahoa äänesti vain 91 kansanedustajaa. Tyhjää äänesti 36 kansanedustajaa, ja vaalissa annettiin myös 6 hylättyä ääntä. Perussuomalaisten kansanedustaja ja entinen varapuhemies Juho Eerola sai 17 ääntä. Jussi Halla-ahon äänet riittivät silti puhemieheksi pääsyyn, sillä hän sai enemmistön annetuista äänistä.
Halla-aho valittiin edellisen kerran puhemieheksi viime vuonna, jolloin hän sai 134 ääntä.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo tuumii, että tilanne on hyvin poikkeuksellinen. Aikanaan Sauli Niinistö (kok) sai osakseen vastaavan protestin. Niinistö valittiin puhemieheksi vain 89 äänellä vuonna 2010. Tuolloin protestin syynä oli Niinistön julkisuudessa harjoittama populismi eduskunnan arvovallan kustannuksella.
– Edellisellä kerralla Halla-aho sai taakseen eduskunnan selvän enemmistön. Tämä oli nyt protesti Halla-ahon julkisuudessa harjoittamasta politikoinnista, jota ei ole pidetty puhemiehen arvovallalle sopivana, Saramo sanoo KU:lle puhelimitse.
Saramo kertoo, että joissain eduskuntaryhmissä on ollut tyytymättömyyttä myös puhemies Halla-ahon varsinaiseen toimintaan puhemiehenä, eli puheen johtamiseen eduskunnan istuntosalissa. Vasemmistoliiton ryhmässä tällaista tyytymättömyyttä ei kuitenkaan ole Saramon mukaan juuri ollut.
”Halla-ahon julkinen toiminta oli syynä tälle protestille.”
– Halla-ahon julkinen toiminta oli syynä tälle protestille. Hänen kuuluisi olla koko eduskunnan puhemies, jonka pitäisi edustaa koko eduskuntaa. Siinä roolissa perinteisesti puhemiehet eivät ole politikoineet, eivätkä varsinkaan kärjistäneet vastakkainasettelua, Jussi Saramo sanoo.
Hänen mukaansa eduskunnassa on tällä kaudella koettu laajasti yli puoluerajojen, että puhemiehen olisi tarve miettiä rooliaan ja julkisia kannanottojaan.
– Siitä tästä varmasti oli kyse, Saramo toteaa.
Eduskunnassa puhutaan ohi eduskunnan
Vuoden 2019 vaaleissa eduskuntaan valittu Jussi Saramo sanoo, että nyt eduskunnassa on vahvistunut jo edellisellä vaalikaudella alkanut haitallinen kehitys.
– Eduskuntatyötä eli kansan edustamista ja lakien säätämistä ei oteta tosissaan eikä vakavasti. Meillä on esimerkiksi kansanedustajia, jotka eivät pidä puheenvuoroja eduskunnalle eivätkä edes toisille kansanedustajille, vaan he puhuvat omalle some-yleisölleen, Saramo sanoo.
Hänen mukaansa ilmiö ei kuitenkaan koske yksin eduskuntaa, vaan politiikkaa ja yhteiskunnallista vaikuttamista muutenkin.
– Esimerkiksi Helsingissä viime viikolla olleessa suurmielenosoituksessa perussuomalaisten kansanedustaja selvästi puhui jollekin aivan muulle yleisölle kuin sille, joka oli paikan päällä kuuntelemassa. Sama toistuu koko ajan eduskunnassa, Saramo kertoo.
Tämä kehitys on vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan mielestä osa kokonaisuutta, jossa puhemiehellä on oma roolinsa.
Jussi Saramo kuitenkin korostaa, että vasemmistoliittolaisten kritiikki Jussi Halla-ahoa kohtaan liittyy hänen toimintaansa puhemiehenä ja koko eduskunnan edustajana julkisuudessa.