Israel saattaa syyllistyä Gazassa tällä hetkellä kansanmurhaan, toteaa vasemmistoliiton eduskuntaryhmä perjantaina jättämässään kirjallisessa kysymyksessä. Eduskuntaryhmä viittaa YK:n kansainvälisen tuomioistuimen antamaan välipäätökseen, jossa todettiin Israelin rikkovan joukkotuhonnan ehkäisyä koskevaa yleissopimusta.
Kirjallisessa kysymyksessä vasemmistoliiton eduskuntaryhmä penää, aikooko hallitus edistää EU:ssa talouspakotteita, jos Israel ei noudata kansainvälisen tuomioistuimen päätöstä.
– Länsimaat näyttävät yhä jatkavan tukeaan Israelille entiseen tapaan, vaikka sääntöperusteisen kansainvälisen järjestelmän ylin ja riippumaton oikeudellinen taho, Kansainvälinen tuomioistuin, on tunnistanut kansanmurhan mahdollisuuden, huomauttaa kansanedustaja, vasemmistoliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja Veronika Honkasalo tiedotteessa.
Honkasalon mukaan on epätodennäköistä, että Israel muuttaisi linjaansa ilman kansainvälisen yhteisön voimakasta painostusta. Israelin hyökkäyksessä Gazan kaistalle on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä.
Kansainvälisen tuomioistuimen päätös on Israelille velvoittava. Muille YK:n joukkotuhontaa koskevan yleissopimuksen osapuolille velvollisuuden estää ja olla tukematta kansanmurhaa. Myös Suomella on siis velvollisuus edistää päätöksen toimeenpanoa.
– Suomen ja monen muun maan päätös vetää tukensa Gazan tärkeimmältä humanitaarisen avun antajalta UNRWA:lta ja kollektiivisesti rangaista palestiinalaisia on ongelmallinen tätä taustaa vasten, Honkasalo sanoo.
Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio (ps.) kertoi tammikuun loppupuolella Suomen keskeyttävän avun antamisen YK:n palestiinalaispakolaisten UNRWA-avustusjärjestölle. Tavio ja monien muiden maiden ministerit perustelivat päätöstä sillä, että UNRWA:n työntekijöiden epäillään osallistuneen terroristijärjestö Hamasin hyökkäykseen Israeliin.
Kirjallisessa kysymyksessä vasemmistoliiton eduskuntaryhmä kysyy, miten Suomi aikoo täyttää kansainvälisen oikeuden mukaiset velvoitteensa olla edes välillisesti tukematta kansanmurhaa, ja milloin Suomi palauttaa tukensa UNRWA:lle.
– Toistaiseksi Suomi tai mikään merkittävä länsimaa ei ole ottanut käyttöön vaikuttavia keinoja tulitauon aikaan saamiseksi tai joukkotuhonnan hillitsemiseksi. Päin vastoin, Israelille annetaan taloudellista ja jopa aseellista tukea, ja kanssakäyminen jatkuu kuten ennenkin, Honkasalo sanoo.
Nykyinen Gazan sota alkoi lokakuussa Hamasin hyökättyä Israeliin. Terrori-iskussa kuoli reilusti yli 1 000 israelilaista siviiliä, minkä lisäksi Hamas otti satoja panttivankeja.
Iskun jälkeen Israel aloitti oman hyökkäyksenä Hamasin hallitsemaan Gazaan, jota se on saartanut yli 15 vuotta.