Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL laajentaa lakkojaan niin, että junat ja paikallisliikenne seisahtuvat. Myös energia-alalle tulee kattava työnseisaus. Junaliikenne seisahtuu yöjunia lukuun ottamatta perjantaina 2. helmikuuta. JHL:n lakko pysäyttää myös metrot, raitiovaunut sekä pääkaupunkiseudun paikallisjunat. Lakko kestää vuorokauden. Lisäksi helmikuun alussa nähdään laaja lakko energia-alalla.
Aiemmin JHL on ilmoittanut muun muassa toimista, jotka sulkevat pääkaupunkiseudun päiväkodit ja ovat osana pysäyttämässä lentoliikennettä.
Myös Rautatiealan Unioni menee lakkoon perjantaiksi 2. helmikuuta. RAU edustaa rautatiealan veturinkuljettajia, liikenneohjaajia ja joissakin asiakaspalvelutehtävissä toimivia.
”Työnantajat pitivät jaksamisen parantamisen hintaa liian korkeana.”
Aiemmin kuun vaihteen poliittisiin lakkoihin ovat ilmoittaneet osaalistuvansa muiden muassa Palvelualojen ammattiliitto PAM, Teollisuusliitto, Paperiliitto, Sähköliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto, perus- ja lähihoitajien liitto ja joukko akavalaisia liittoja.
Poliittisilla lakoilla vastustetaan pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtaman hallituksen suunnitelmia työelämän heikentämiseksi. Lisäksi liitot kokevat, että hallitus ei ole avannut työelämän asioista aitoja neuvotteluja niiden kanssa.
Huoli työntekijöiden jaksamisesta
RAU:sta arvioidaan, että Orpon hallituksen ajamat heikennykset osuvat vahvasti sen jäseniin. Hallituksen kaavailemat muutokset, kuten vientivetoinen työmarkkinamalli, irtisanomisperusteiden höllentyminen ja työttömyysajan tukien vähentäminen, vievät työelämän kehitystä RAU:n jäsenten kannalta väärään suuntaan.
Liitto nostaa esimerkiksi hallituksen tavan tehdä muutoksia.
– Hallitus poikkeaa vahvasti perinteisestä suomalaisesta sopimisen kulttuurista ja tavasta. Perinteisesti työmarkkinoita koskevista asioista on neuvoteltu työmarkkinajärjestöjen välillä, RAU:n puheenjohtaja Markku Lehtinen arvioi.
– Työelämän lainsäädäntömuutokset on tehty yhteisissä työryhmissä, jotka koostuvat työntekijäpuolen ja työnantajapuolen edustajista sekä ministeriöiden työntekijöistä. Nyt aito yhteinen valmistelu loistaa poissaolollaan.
Junissa jaksaminen kovilla
RAU:a huolestuttaa se, että jatkuvassa muutoksessa rautateiden työntekijöiden jaksaminen on koetuksella.
– Usein kuitenkin jaksamiseen liittyvät tekstikysymykset nousevat isoimmiksi asioiksi työehtosopimusneuvotteluissa. Tämä näkyi jo nyt edellisen kierroksen neuvotteluissa, joissa halusimme kasvattaa veturinkuljettajien viikkolepoa. Työnantajat pitivät jaksamisen parantamisen hintaa liian korkeana, Lehtinen sanoo.
– Nyt hallitusohjelmaan kirjattu vientivetoinen työmarkkinamalli ja valtakunnansovittelijan käsien sitominen aiheuttavat sen, että tulevista työehtosopimusneuvotteluista uhkaa tulla puhtaasti palkkaratkaisuihin perustuvia. Valtakunnansovittelija ei tule hyväksymään mitään jaksamisen parantamiseen liittyviä toimenpiteitä. Kysymys kuuluu, miten tällaisessa tilanteessa voidaan saada aitoa parannusta työehtoihin jäsenten kannalta.
Vaikuttaa paikallisliikenteeseen
JHL:n lakko pysäyttää Helsingin metro- ja raitiovaunuliikenteen. Lisäksi Tampereen raitiovaunuliikenne pysähtyy lakon ajaksi, ja lakko vaikuttaa myös bussiliikenteeseen, sillä mukana ovat Helsingin bussiliikenne Oy sekä Turun kaupunkiliikenne.
Lisäksi JHL ja muut ammattiliitot järjestävät lakon energia-alalla. Mukana on lukuisia yhtiöitä, jotka vastaavat sähköverkkojen rakentamisesta ja kunnossapidosta.
Raideammattilaisten osasto Kaakon Satamat JHL ry toteuttaa 1. ja 2. helmikuuta vuorokauden mittaisen työtaistelun Haminan ja Kotkan ratapihoilla ja satamanosissa, jolloin kaikki ratapihatoiminnot keskeytyvät.
– Hallituksen ajamat muutokset hyödyttävät pelkästään työnantajia. Se ei ole yllättävää, sillä hallitusohjelma on kuin kopioitu EK:n ja muiden työnantajajärjestöjen vaalitavoitteista. Hallitus ei neuvottele, vaan sanelee. Politiikan tulos näkyy nyt laajoina lakkoina, JHL:n väliaikainen puheenjohtaja Håkan Ekström sanoo.
Junat seisovat
JHL:n lakot koskevat perjantaina 2. helmikuuta seuraavia yhtiöitä: Helsingin bussiliikenne, Tampereen kaupunkiliikenne Liikelaitos, Turun kaupunkiliikenne, Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne, North Rail jaVR Group.
RAU:ssa lakossa ova perjanaina 2. helmikuuta veturinkuljettajat VR-Yhtymässä, North Railissä ja Fenniarailissa. Myöskään Fintraffic Raiteen liikenneohjaajat ja vuoropäälliköt eivät tule töihin eivätkä VR-Yhtymän toimisto- ja palveluhenkilöt.
Energia-alan lakot koskevat seuraavia yhtiöitä: Suomen energiaurakointi SEU, KSS-rakennus, Lahti Energia Sähköverkko, Tampereen Energia, Tampereen Energia sähköverkko, Tampereen Vera, Enersense IN, EIV työehtosopimuksen piirissä olevat kaukolämpötyöt.
Myös ammattiliitto Pro laajentaa lakkojaan. Se laajensi tänään helmikuun 1. päivän työnseisauksia koskemaan Finaviaa sekä elintarvike- ja energia-alojen sekä paperi- ja teknologiateollisuuden joitakin yrityksiä ja toimipaikkoja. Lista yrityksistä löytyy linkistä