SDP:n kansanedustaja Krista Kiurun aloittama tenttaus hallituksen puheiden ja tekojen erosta sai tutun vastauksen: Hallitus on tehnyt paljon pienituloisten hyväksi, enemmän kuin edeltäjänsä.
Neljällä eurolla päivässä
Kiuru muistutti pääministeri Mari Kiviniemen luvanneen, että perusturvaa ei leikata. Kiurun mielestä keskiviikolle osunut koulutuksesta kieltäytyvien tai sen keskeyttävien nuorten toimeetulotukileikkauksen hyväksyminen oli ristiriidassa Kiviniemen puheiden kanssa.
– Nyt tukea tarvitseville nuorille jää noin kuuden euron sijasta noin neljä euroa päivässä rahaa ruokaan. Eikö riittävä toimeentulotuki olekaan sellaista perusturvaa, josta haluatte omien sanojenne mukaan pitää kiinni? Kiuru kysyi.
Kiviniemi luetteli tutut parannukset takuueläkkeestä äitiysrahojen korotuksiin. Hän totesi lisäksi useaan kertaa, että hallitus tunnistaa huolen aiheen.
– Tämä esitys tuli osana Sata-komitean työtä ja katsottiin tuon työskentelyn perusteella perustelluksi esitykseksi, hän sanoi nuoriin kohdistuvasta laista.
Kirjattuna budjettikirjaan
Kansanedustajat ihmettelivät sitä, että hallitus linjaa jopa budjettikirjassakin köyhyyden kasvua.
– Linjaatte budjettiesityksessänne sivulla 579, että pysyvästi köyhien määrä on jo 500 000 ja kasvaa vielä 520 000:een, Kiuru totesi.
Vasemmiston Paavo Arhinmäki muistutti siitä, että tuoreiden EU-tilastojen mukaan Suomessa on noin 900 000 ihmistä, jotka elävät köyhyysriskin alla.
– Köyhyys lisääntyy ensi vuonnakin. Se on kirjattu teidän budjettikirjaanne. Miten on mahdollista, ettei edes yritetä torjua köyhyyttä vaan hyväksytään se ja kirjataan vielä budjettikirjaan, että köyhyys lisääntyy? Arhinmäki kysyi.
Köyhyys trendiksi
Kiviniemen mukaan hallituksen toimissa on näkynyt vahvasti huoli eriarvoistumisesta ja köyhyydestä.
– Perusturvaa ei siis ole leikattu, vaan sitä on parannettu tällä vaalikaudella usealla eri toimenpiteellä, Kiviniemi toisteli.
Jacob Söderman (sd.) ei kuitenkaan vakuuttunut.
– Onko hallituksen idea nyt todella se, että köyhiä kannustetaan sillä, että etuuksia vähennetään, ja varakkaita ihmisiä sillä, että etuuksia lisätään? hän kysyi.
Kiviniemi sanoi, ettei tunnista Södermanin analyysia.
– Köyhyys lisääntyy entisestään, ja te olette kirjanneet sen jopa tähän omaan budjettiesitykseenne trendiksi, jota ei aiotakaan uusilla toimenpiteillä pysäyttää, Kiuru päätteli.