JUKO:sta muistutetaan, että vientivetoinen palkkamalli ja julkisalojen työvoimapula kulkevat käsi kädessä. Julkisen sektorin akavalaiset vastustavatkin pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtaman porvarihallituksen suunnitelmaa säätää lailla vientialojen palkankorotuksista palkkakatto.
JUKO toteaa, että jos kirjaus toteutuu, se rajoittaisi valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan mahdollisuuksia tarjota yleistä linjaa korkeampia palkankorotuksia.
– Vientimalli laissa tarkoittaa, että jatkossa valtakunnansovittelijan instituutio on julkiselle sektorille hyödytön, emmekä tule käyttämään sitä, neuvottelujärjestö JUKO:n hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto painottaa. Murto on myös Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja.
Julkisen sektorin virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa JUKO edustaa yhtenä pääsopijajärjestönä 35:tä Akavan liittoa ja niiden 2 00 000:ta jäsentä. Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö.
– Lain valmistelu alkanee, mutta neuvottelutie olisi yhä ainoa järkevä ratkaisu, Murto arvioi.
Ei hyvä kenellekään
Murto painottaa sitä, että lakiin vietävä vientimalli ei olisi kenenkään näkökulmasta hyvä.
– Sitä ei puolla valtakunnansovittelija, ja työministerikin on todennut, ettei se ole paras ratkaisu, hän sanoo.
Työministeri Arto Satonen (kok.) keskusteli uuden työmarkkinamallin valmistelusta työmarkkinajärjestöjen ja valtakunnansovittelijan kanssa tänään tiistaina.
Vientivetoisen palkkamalli on kirjattu Orpon hallituksen ohjelmaan. Siinä keskeisten vientialojen palkankorotukset määrittelisivät myös muiden alojen korotukset.
JUKO:n mukaan kirjaus toteutuessaan samalla vähentäisi julkisen sektorin keinoja kilpailla yksityisen sektorin kanssa osaavasta työvoimasta.
– Useat julkisalojen työpaikat kärsivät työvoima- ja resurssipulasta, mikä jo nyt vaarantaa kansalaisten lakisääteisen oikeuden yhdenvertaisiin julkisiin palveluihin, JUKO arvioi tiedotteessaan tiistaina.