Ruanda on aloittanut kansallisen puiden istutuskampanjan, jolla pyritään taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan korvaamalla polttopuun ja puuhiilituotannon sekä rakennusmateriaalien lisääntyneen tarpeen verottamat metsät seudun alkuperäisillä puulajeilla.
Ruandan metsävirasto ennakoi, että istutettavista puista 4,9 miljoonaa on hedelmäpuita, 6,7 miljoonaa koristepuita, 273 590 bambuja, 34,2 miljoonaa maa- ja metsätaloustarpeisiin ja 16,5 miljoonaa puuta muihin tarkoituksiin.
Ruanda aikoo vähentää vuosittaisia hiilipäästöjään 4,6 miljoonaa tonnia.
Ruanda aikoo vähentää vuosittaisia hiilipäästöjään 4,6 miljoonaa tonnia kunnianhimoisella ilmastotoimisuunnitelmalla, jonka mukaan kasvihuonekaasujen päästöt olisivat vuonna 2030 vähentyneet 38 prosenttia nykyisestä.
Maan kunnianhimoiseksi sanottu hiilimarkkinastrategia on suunniteltu parantamaan metsiensuojelua ja merkittävästi kasvattamaan Ruandan kykyä niellä hiilipäästöjä. Pelkkä puiden istuttaminen ei sinänsä riitä – asiantuntijoiden mukaan on äärimmäisen tärkeää, että istutetaan juuri oikeita puita juuri oikeisiin paikkoihin.
– Puiden istutuksen takana täytyy olla tietoa siitä, millaisia ekosysteemit olivat ennen maan kasvipeitteen massiivista muutosta, Ruandan yliopiston biodiversiteettikeskuksen johtaja professori Beth Kaplin korostaa.
Nykyään Ruandassa varsinkin vesistöjen lähistöllä metsät koostuvat yhdestä puulajista, etenkin eukalyptuksesta.
– Meidän täytyy saada kotoperäisiä puita kaikkialle Ruandaan, jotta voimme maksimoida luonnon antimet ihmisille, Kaplin sanoo.
Alkuperäiset paikalliset puulajit sitovat hiiltä.
Biodiversiteettikeskus on tunnistanut 29 kotoperäistä puulajia, jotka auttavat palauttamaan ekosysteemejä niiden alkuperäiseen tilaan. Alkuperäiset paikalliset puulajit sitovat hiiltä ja houkuttelevat lintuja, hyönteisiä ja pölyttäjiä, jotka hyödyttävät metsää ympäröiviä maanviljelysalueita.
Tohtori Aloysie Manishimwe kertoo, että yhden puulajin plantaasit ovat hyviä vain puutavaran tuotannossa. Luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä luonnollisten metsien palauttaminen on hyödyllisempää.
– Kun palauttamisen päämäärinä ovat ympäristölliset hyödyt, meidän tulisi pyrkiä palauttamaan kotoperäiset metsät.
Ruandan metsäviraston pääjohtaja Concorde Nsengumuremyi kuitenkin kertoo, että useimmat maanviljelijät yhä suosivat tuontipuulajeja, kuten eukalyptusta, sillä siitä saa lyhyellä tähtäimellä pikavoittoja. Kotoperäiset lajit eivät ole yhtä tuottoisia rahallisesti. Kaplin harmittelee, ettei Ruandan nuoriso enää edes tiedä, miltä kotimaiset puut näyttävät.