Vasemmistolainen aikakauslehti Kansan Tahto lopettaa ilmestymisensä. Lehti kertoo asiasta verkkosivuillaan.
Kansan Tahtoa kustantavan Kansan Tahto Oy:n hallitus on tehnyt päätöksen lehden julkaisemisen lopettamisesta niin, että vuoden 2023 joululehti jää Kansan Tahdon viimeiseksi numeroksi. Lopettamisen taustalla ovat puhtaasti taloudelliset syyt, yhtiöstä kerrotaan.
Kansan Tahto on työllistänyt aikakauslehtiaikanaan yhden toimittajan ja osa-aikaisen myyntisihteerin. Kummankin työsuhde päättyy.
– Kyllä Kansan Tahdon loppu kirpaisee, kun olen itse kulkenut sen mukana kaksi viidesosaa lehden taipaleesta ja kaksi kolmannesta omasta elämästäni, sanoo sanoo Kansan Tahto Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tapani Sillanpää.
– Toisaalta jonkin sortin ihmehän Kansan Tahdon ilmestyminen paria kuukautta vaille 118 vuotta on, kun sitä vertaa muuhun työväenlehdistöön. Se eli niistä toiseksi pisimpään ja ilmestyi ylivoimaisesti kauimmin alkuperäisellä nimellään. Sosialidemokraattien Demokraatilla on jo viides nimi sitten Työmiehen perustamisen 1895, Sillanpää kertoo.
Kansan Tahto -nimensä lehti sai yhdestä yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden puolesta taistelleen vuoden 1905 suurlakon tunnuksesta: Kansan tahto on korkein laki.
Kansan Tahto aloitti ilmestymisensä vuonna 1906, ja sanomalehtimuotoisena sitä tehtiin vuoden 2015 loppuun asti. Aikakauslehtenä se ilmestyi kahdeksan vuoden ajan, 2016–23.
– Täytyy sanoa, että melkoista puserrusta se oli, jatkuvaa taiteilua, etten sanoisi taistelua kustannusyhtiön pystyssä pitämiseksi, Tapani Sillanpää jatkaa.
– Ilman tukea siinä ei olisi näin kauan selvitty, kun tilaajamäärä jäi alun reiluun tuhanteen ja sitten sen alle. Yrityksistä huolimatta sen levikki muualle maahan jäi vaatimattomaksi, ilmoitushankinnan ongelmista puhumattakaan.
”Lehteä yrittivät nitistää niin tsaarivalta 1910-luvulla kuin porvarit 1920-luvulla.”
Sillanpää sanoo, ettei aikakauslehtimuotoisesta Kansan Tahdosta missään vaiheessa yrityksestä huolimatta tullut sellaista pohjoisen vasemmistoliikkeen julkisivua, näyteikkunaa, mitä siitä toivottiin ja mitä Kansan Tahto sanomalehtenä oli sata vuotta ollut.
– Lehteä yrittivät nitistää niin tsaarivalta 1910-luvulla kuin porvarit 1920-luvulla. Vielä vuonna 1930 porvarit saivat lehden ilmestymisen estettyä 15 vuodeksi. Mutta sitkeästä ja peräänantamattomasta yrityksestään huolimatta he eivät saaneet eri nimillä ilmestynyttä Kansan Tahtoa lopullisesti nujerrettua, Tapani Sillanpää kertoo.
– Katkerahkosti voisi sanoa, että me teimme sen itse.
Kansan Tahto -nettilehden varalle yhtiön hallituksella on suunnitelmia: sen olemassaolo pyritään varmistamaan, mutta sen tekemiseen tullaan tarvitsemaan Tapani Sillanpään mukaan vapaaehtoistyötä.