Bangladeshilainen Parveen Begum, 52, on lapsesta asti lisännyt ruokaansa suolaa. Jokin aika sitten ankarat päänsäryt ajoivat hänet lääkärille, joka diagnosoi verenpainetaudin. Begum ei tiennyt, että suola nostaa verenpainetta.
– En voinut nauttia päivittäisiä aterioitani lisäämättä niihin suolaa. Nyt minun täytyy säännöllisesti ottaa verenpainelääkkeitä, ja se kasvattaa perheeni taloudellista taakkaa, Parveen kertoo.
Parveen suolasi ruokansa itse, mutta rannikkokylässä asuvalla Rabeya Begumilla, 50, ei ole vaihtoehtoa. Rabeya juo usein suolaista vettä, sillä rannikon tulvat ja myrskyt sekoittavat ajoittain suolavettä kylän pohjavesiin.
– Tunsin korkean verenpaineen oireita, päänsärkyä ja rintakipua. Tarkistutin verenpaineeni ja havaitsin sen liian korkeaksi. Kuivana kautena ihmisten on pakko juoda suolaantunutta vettä, sillä muuta ei ole, Rabeya sanoo.
Useimmat eivät tiedä sairastavansa
Bangladeshissa valtavat ihmismäärät kärsivät verenpainetaudista, mutta useimpia ei ole diagnosoitu. Bangladeshin tautientorjuntakeskuksen tutkimuksessa arvioidaan, että koko väestöstä 25 prosentilla on liian korkea verenpaine.
Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan koko maailmassa noin 1,3 miljardia 30–79-vuotiasta kärsii korkeasta verenpaineesta ja heistä kaksi kolmasosaa elää matalan tai keskitulotason maissa. Arviolta 46 prosenttia ei ole tietoisia tilastaan, ja noin 42 prosenttia on saanut sekä diagnoosin että hoitoa.
Bangladeshin verenpainetautipotilaista vain 38 prosenttia saa lääkehoitoa.
Verenpainetaudin esiintyvyys on merkittävästi suurempaa Bangladeshin rannikon ja itäosien asukkailla kuin muualla maassa asuvilla. WHO:n globaalin verenpainetautiraportin mukaan Bangladeshissa kuolee vuosittain noin 273 000 ihmistä sydän- ja verisuonitauteihin, ja näistä kuolemista noin 54 prosenttia johtuu korkeasta verenpaineesta.
Raportti kertoo myös, että Bangladeshin verenpainetautipotilaista vain 38 prosenttia saa lääkehoitoa.
– Verenpainetauti on johtavia kuolemansyitä ei-tarttuvissa taudeissa. Sydäntautien esiintyvyyttä voidaan suuresti vähentää pitämällä korkea verenpaine kurissa, Bangladeshin kansallisen sydänsäätiön tutkimusosaston päällikkö professori Sohel Reza Choudhury toteaa.