Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on ottanut kantaa käynnissä olevaan rajakeskusteluun.
”On selvää, että rajanylitysten taustalla on ilmiö, jota kutsutaan siirtolaisten välineellistämiseksi tai hybridivaikuttamiseksi. Ihmisten pääsy Suomen rajalle ilman viisumeita on tarkoittanut vähintäänkin aktiivista välinpitämättömyyttä venäläisten rajavartijoiden osalta – rajavalvonnan tavallisissa olosuhteissa tämä ei olisi mahdollista”, Andersson kirjoittaa sunnuntaina julkaistussa blogissaan.
Andersson julkaisi kirjoituksensa myös sosiaalisessa mediassa.
Suomi on varautunut
Andersson huomauttaa myös, että maahanmuuton välineellistäminen ei ole uusi ilmiö, vaan vastaavia tapauksia nähtiin esimerkiksi vuonna 2015 Raja-Joosepin rajanylityspisteellä. Vastaavanlaista oli myös Valko-Venäjän ja Puolan rajalla kesällä ja syksyllä 2021.
”Tämä on yksi tiedossa ollut mahdollinen Suomen Nato-jäsenyyteen liittyvä skenaario, johon olemme myös varautuneet”, Andersson toteaa.
Li Andersson korostaa tekstissään, että Suomen erottaa Venäjästä muun muassa länsimaisten sivistysvaltioiden periaatteisiin kuuluva sääntöperustaisen monenkeskisen järjestelmän kunnioitus.
”Se tarkoittaa, että Suomi ei voi jättää huomioimatta kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin ja EU-oikeuteen pohjautuvia velvoitteita, joihin se on sitoutunut. Jos tekisimme niin, se olisi juuri sellainen reaktio, johon Venäjä luultavasti hybridivaikuttamisellaan myös pyrkii”, Andersson kirjoittaa. Vasemmistoliiton puheenjohtajan mukaan on myös Suomen oman turvallisuuden kannalta tärkeää, että monenkeskistä sääntöperäistä järjestelmää kunnioitetaan ja noudatetaan.
”Tämä on yksi tiedossa ollut mahdollinen Suomen Nato-jäsenyyteen liittyvä skenaario, johon olemme myös varautuneet”
Andersson toteaa, että vasemmistoliiton lähtökohtana on, että Suomen tulee reagoida ja huolehtia oman rajansa turvallisuudesta. Samalla hän linjaa, että näin toimimalla Suomen tulee samalla pitää kiinni kansainvälisoikeudellisista ihmisoikeusvelvoitteista.
”Muuten avaamme saman pelikirjan, jota Venäjä noudattaa. Meidän on haettava toimissamme tasapaino”, Andersson kirjoittaa.
Tärkeää pitää pää kylmänä
Kirjoituksessaan Li Andersson toisti KU:lle aikaisemmin toteamansa tarpeen rauhallisuudesta.
”Tässä tilanteessa on nyt keskeistä pitää pää kylmänä ja olla provosoitumatta, kun meitä tietoisesti provosoidaan. Juuri tähän skenaarioon olemme varautuneet, ja nyt tämä varautuminen mitataan”, Andersson sanoo.
Hän lisää, että Suomen maahanmuuttoviranomaiset ovat vuoden 2015 jälkeen saaneet kokemusta vastaanottokapasiteetin kasvattamisesta.
”Järjestelmämme ei ole ajautumassa kriisiin, vaan meillä pitää olla valmius ottaa vastaan myös paljon suurempia määriä tulijoita, kuin mitä olemme viime aikoina nähneet”, Andersson kirjoittaa.
Li Andersson toteaa, että tunnelma paniikista tai kriisistä on juuri se, mihin Venäjän vaikuttamisella pyritään. Sitä vastaan suomalaisten tulisi nyt hänen mukaansa toimia.
”Suomen yhteiskuntajärjestelmä ei mene rikki tai horjahda suurenkaan turvapaikanhakijamäärän vastaanottamisesta. Olemme varautuneet hybridivaikuttamiseen. Tehty työ uhkaa valua hukkaan, jos vastuuta kantavat päättäjät antavat heti tiukan paikan tullen voimakkaita lausuntoja, joissa esimerkiksi kyseenalaistetaan kansainvälisten sopimusten merkitys”, Andersson moittii.
Andersson toteaa, että koko itärajan sulkeminen ei ole oikeudellisesti mahdollista – toisin kuin perussuomalaiset ministerit ovat väittäneet.
”Jos turvapaikkahakemuksia voi jättää vain Helsinki-Vantaalla, niin silloin tosiasiallinen mahdollisuus hakea turvapaikkaa ei toteudu. Silloin Suomi ainakin rikkoisi kansainvälisiä velvoitteensa”, Andersson sanoo.