Vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen ihmettelee, miksi Suomi on ainoana pohjoismaana säätämässä lakiin enimmäiskeston poliittisille lakoille, kun esimerkiksi Ruotsissa jopa viikon mittainen poliittinen lakko on todettu lailliseksi.
Pekonen jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen poliittisten lakkojen rajoittamisen perusteista.
– Aiheesta kysyttäessä työministeri Satonen totesi kyselytunnilla, että Ruotsissa oikeuskäytäntö rajaisi poliittisten lakkojen keston 1–2 tuntiin. Hallituksen esitysluonnoksen ja asiantuntijanäkemyksien perusteella tämä väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa, Pekonen sanoo.
”Hallituksen linja vie Suomea itäeurooppalaiseen suuntaan.”
Satonen on työministeri Arto Satonen (kok.).
Jopa viikon poliittisia lakkoja
Ruotsissa ei laissa tai useimmissa järjestöjen välisissä perussopimuksissa ole rajoitettu poliittisia työtaisteluita yksityisellä sektorilla. Ruotsin työtuomioistuin on katsonut jopa viikon kestäneen poliittisen työtaistelun lailliseksi.
– Tämä ristiriita julkilausuttujen perusteluiden ja todellisuuden välillä näyttää toistuvalta hallituksen työelämähankkeissa, oli kyse sitten irtisanomissuojan heikentämisestä tai työttömyysturvan leikkaamisesta, Pekonen sanoo.
– Kun lakko-oikeuden rajoittamista on perusteltu nimenomaan kilpailijamaiden käytännöillä, on eduskunnan välttämätöntä saada oikeaa tietoa asiasta.
Itä-Euroopan malliin
Pekonen arvioi Suomen olevan menossa itäeurooppalaiseen suuntaan.
– Hallituksen työntekijävastainen linja vaarantaa työmarkkinarauhan ja vie Suomen työmarkkinoita itäeurooppalaiseen, eikä pohjoismaiseen suuntaan, hän sanoo.
– Äänestäjille näitä linjauksia ei eduskuntavaaleissa kerrottu, ja siksi on ymmärrettävää, että työntekijät puolustavat nyt oikeuksiaan myös työtaistelutoimin.