Euroopassa on lyhyen ajan sisällä käyty kolmet vaalit, joiden tuloksia yhdistää yksi asia. Niin Puolan parlamenttivaaleissa kuin kahdessa Saksan osavaltiossa käydyissä vaaleissa suurten kaupunkien ja pienempien paikkojen välille repesi railo.
Puolassa lopullisia virallisia tuloksia odotetaan vielä, mutta ovensuukyselyiden perusteella maan entisen pääministerin Donald Tuskin menestys perustuu pitkälti suurten kaupunkien nuoremman väestön varaan. Tusk edustaa liberaalioikeistolaista linjaa, kun Puolaa kahdeksan vuotta hallinnut Laki ja oikeus -puolue PiS on hyvin konservatiivinen oikeistopopulistinen puolue. PiS:n suosio on perustunut pienempien paikkakuntien ja vanhemman väen tuen varaan.
– Puola on monessa suhteessa jakautunut maa. Keskeiset jakolinjat menevät kaupunkien ja maaseudun välillä, mutta myös yleisesti konservatiivien ja liberaalien sekä nuorten ja vanhojen välillä, toteaa akatemiatutkija Timo Miettinen KU:lle.
Puolassa oman mausteensa toi vielä PiS:n viime hetkillä esiin nostama Ukraina-kortti. Puola ilmoitti ennen vaaleja keskeyttävänsä Ukrainan tukemisen, mutta maan presidentti Andrzej Duda pehmensi sitä. Ilmoituksen taustalla oli kiista Ukrainasta EU:hun tuotavasta viljasta, mikä suututti puolalaisia maanviljelijöitä.
– Puolassa maanviljelijöillä erityisesti on poliittista painoarvoa. Siksi viljatullien asettaminen Ukrainalle on ollut niin keskeinen kysymys, Miettinen sanoo.
Pienet vihreät pisteet
Saksassa Hessenin ja Baijerin osavaltiovaalien tuloksia on huomioitu maailmassa erityisesti äärioikeiston kannatuksen nousun kautta. Äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle -puolue AfD menestyi hyvin molemmissa osavaltiossa. Ensimmäistä kertaa puolue onnistui saavuttamaan kovan tuloksen entisen Länsi-Saksan puolella.
Samalla vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että vihreät pärjäsi suurissa kaupungeissa hyvin – etenkin, kun huomioi puolueen menettäneen molemmissa osavaltiossa yleiskannatuksestaan useita prosenttiyksiköitä.
Hessenissä vihreät saavutti suurissa kaupungeissa lähes 22 prosentin kannatuksen, mutta jäi muilla paikkakunnilla reiluun 13 prosenttiin. AfD puolestaan menestyi suurten kaupunkien ulkopuolella hyvin ja sai lähes 20 prosenttia äänistä. Suurissa kaupungeissa äänisaalis jäi alle 13 prosentin.
Baijerissa osavaltion suurimmissa kaupungeissa näkyy sama ilmiö. Osavaltion pääkaupungissa Münchenissä vihreät sai kaupungin keskustan äänestysalueella yli 44 prosenttia äänistä. Neljällä Münchenin äänestysalueella vihreät oli suosituin puolue.
Samoin Baijerin kahdessa muussa suuressa kaupungissa Nürnbergissä ja Augsburgissa vihreät pärjäsi peruskannatustaan paremmin, mutta molemmissa kaupungeissa se jäi selvästi konservatiivisen CSU:n taakse.
Heti kaupunkien ulkopuolella vihreiden kannatus putosi selvästi ja äärioikeiston nousi. Se on tuttu tarina eri puolilta Eurooppaa, myös Suomesta.
Suomessa perussuomalaiset menetti kannatustaan Helsingissä, kun valtakunnallisesti se nousi 2,6 prosenttia. Murskatappion kärsinyt vasemmistoliitto puolestaan nosti kannatustaan Helsingissä 0,7 prosenttiyksiköllä.
Lähde: Der Spiegel