Ammattiliittojen keskusjärjestö STTK muistuttaa pitkällä heikennysten listalla siitä, mihin pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelma on viemässä suomalaista työelämää.
– Ohjelma sisältää monia työntekijän oikeuksia ja toimeentuloa heikentäviä esityksiä, STTK:sta todetaan.
Järjestön listalla on kymmeniä heikennyksiä. Se toteaa, että esitykset koskevat muun muassa neuvottelujärjestelmää ja lakko-oikeutta, työsuhteen ehtoja sekä etuuksia ja turvaa.
”Vaikutukset kohdistuvat erityisesti nuoriin ja naisiin.”
Lakko-oikeus uhkaa kaventua
Hallituksen suunnitelmista STTK nostaa esiin muun muassa sen, että palkantarkistusten enimmäistaso sidotaan vientialojen palkankorotuksiin sovittelussa. Muutos puuttuisi ammattiliittojen vapaaseen neuvotteluoikeuteen ja sementoi nais- ja miesvaltaisten alojen välistä palkkaepätasa-arvoa.
Se mainitsee myös aikeen säätää lailla suojelutyön järjestämisestä ristiriitatilanteissa.
– Muutos voi tarkoittaa merkittävää lakko-oikeuden rajoitusta sote-sektorilla, järjestö arvioi.
Myös tukityötaisteluihin aiotaan puuttua ja lakko-oikeutta rajata.
– Erilaiset menettelyyn liittyvät ja sisällölliset rajoitukset työtaisteluoikeuden käytössä voivat johtaa siihen, että lakko-oikeus käytännössä heikkenee merkittävästi, STTK varoittaa.
Hallitus aikoo myös laajentaa yrityskohtaista sopimista ja heikentää paikallista sopimista koskevaa lainsäädännön ja työehtosopimusten turvaa työntekijöille.
Se tarkoittaa STTK:n mukaan, että sopijaosapuolena paikallisessa sopimisessa ei tarvitse olla liiton kouluttama luottamusmies.
– Riski on, että sopimisella alitetaan lain ja työehtosopimusten turvaama työehtojen vähimmäistaso ja päädytään työehtojen kurjistamiseen perustuvaan epäterveeseen kilpailuun työmarkkinoilla.
Työsuhteet heikkenevät
Paljon keskustelua herättänyttä aietta säätää ensimmäinen sairauspoissaolopäivä palkattomaksi omavastuupäiväksi STTK monien muiden tavoin pitää kohtuuttomana työntekijälle ja lisää sairaana töihin tulemista.
Vuoden mittaiselta määräaikaiselta työsopimukselta ei jatkossa edellytetä erityistä perustetta.
STTK uskoo tämän lisäävän työsopimusten perusteetonta ketjuttamista ja siten työelämän epävarmuutta sekä vähentävän toistaiseksi voimassa olevia työsuhteita.
– Vaikutukset kohdistuvat erityisesti nuoriin ja naisiin. Muutos voi lisätä raskaus- ja perhevapaasyrjintää, järjestö arvioi.
Myös työntekijän henkilöperusteista irtisanomissuojaa heikennetään, jos edetään hallitusohjelman mukaan. Jatkossa työntekijän henkilöperusteiseen irtisanomiseen riittää asiallinen syy, kun nyt edellytys on asiallinen ja painava syy.
– Muutos heikentää merkittävästi työsuhdeturvaa, järjestö arvioi ykskantaan.
Työttömyysturvaa heikennetään
Ansiosidonnaisen työttömyysturvan tasoa heikennetään porrastaen. Kahdeksan työttömyysviikon jälkeen tuki laskee 80 prosentin ja 34 viikon jälkeen 75 prosentin tasolle.
– Muutos kurittaa erityisesti heitä, joille uudelleentyöllistyminen on eri syistä vaikeaa. Muutos voi johtaa työttömien ”luukuttamiseen”, koska he saattavat joutuvat hakemaan myös muita sosiaaliturvaetuuksia toimeentulonsa turvaamiseksi.
Lisäksi työttömyysturvan työssäoloehtoa pidennetään 12 kuukauteen.
Lomakorvaukset aiotaan jaksottaa, omavastuupäivien määrää nostaa viidestä päivästä seitsemään päivään, työssäoloehdon kertyminen palkkatuetussa työssä lakkauttaa, lapsikorotukset poistaa, ikäsidonnaisista poikkeussäännöistä ja suojaosista luopua.
Aikuiskoulutustuki lakkautetaan kokonaan ensi elokuun alusta. Myös vuorotteluvapaa lakkautetaan.
Koko lista löytyy linkistä https://www.sttk.fi/hallitusohjelman-vaikutukset-tyontekijan-oikeuksiin-ja-toimeentuloon/