Tehyn Jaana Laitinen-Pesola kummastelee pääministerin puheita
Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola ihmettelee pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) vaatimusta kunta-alan pitkäaikaisesta, taloutta vakauttavasta työmarkkinasopimuksesta. Hänen mielestään mukaan on saatava myös yksityinen sektori.
Myös SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalainen esitti hiljattain, että Suomeen yritettäisiin tehdä laaja, vuoteen 2012 kestävä vakauttava työmarkkinaratkaisu.
– STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpääkin on puhunut vakauttavasta, ostovoiman turvaavasta ratkaisusta, Laitinen-Pesola sanoo.
Hänen mukaansa Tehykin on valmis neuvottelemaan, vaikka sen nykyinen sopimus on muita pitempi.
Vakauttavaan sopimukseen tarvittaisiin mukaan myös hallituksen panoksia. Laitinen-Pesola ihmettelee pääministeri Matti Vanhasen puheita, että edessä on liittokierros, mutta samalla nimenomaan kunta-alalle pitäisi tehdä vakauttavia sopimuksia.
– Se ei ole ihan kohtuullinen vaatimus. Kaikkien pitäisi olla mukana. Toivon, että hallitus pistäisi paineita myös yksityiselle sektorille vakauttavan sopimuksen tekemiseksi.
Ihalaisen ja Mäenpään ajatukset kuulostavat kovasti tupolta.
Uskotko, että Elinkeinoelämän keskusliitossakin joku kehtaisi taas sanoa tämän sanan?
– Tällä hetkellä se näyttää aika toivottomalta, vaikka joka päivä tulee huonoja uutisia. Mutta sielläkin on ruvettava miettimään tätä vaihtoehtoa.
EK ilmoitti vuosi sitten, että keskitettyjen tuloratkaisujen aika on ohi.
Nollakorotus ei kelpaa Tehylle
Entinen kuntaministeri Hannes Manninen (kesk.) esitti viime viikolla kuntien rahoitusfoorumissa, että kaikki kuntien työntekijät vaihtaisivat puolet lomarahoistaan vapaiksi.
Laitinen-Pesolan puoluetoveri Ben Zyskowicz (kok.) on esittänyt, että kukaan ei saisi vaatia lisää palkkaa.
– Hänen ajatuksessaan oli hyvää ja huonoa. Hän puhui vakauttavan kokonaisratkaisun puolesta, mikä on hyvä ajatus. Mutta ehdotukseen nollakorotuksista en yhdy.
Myös kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen (kok.) on esittänyt kunta-alalle maltillista, monivuotista työmarkkinaratkaisua, jolla päästäisiin laman yli mahdollisimman vähin vaurioin.
Laitinen-Pesolan mielestä vakauttamisessakin on pystyttävä turvaamaan palkansaajien ostovoima.
– Olen tehnyt puheenjohtajana sopimuksia niin matala- kuin noususuhdanteissakin, mutta koskaan kunnilla ei ole mennyt hyvin. Koskaan kuntatyönantaja ei ole ehdottanut palkankorotuksia.
Tehy avasi latua muille koulutetuille
Tehy teki viime neuvottelukierroksella hyvän sopimuksen, joka toi hoitajille enemmän rahaa kuin muille. Sen jälkeen muut kunta-alan pääsopijajärjestöt ovat uhanneet ottaa Tehyn kiinni. Pelottaako?
– Ei pelota. Me olemme ensi syksynä neuvottelupöydässä samalla tavalla kuin muutkin. Myös meillä on yleiskorotukset ja tekstiasiat auki.
Laitinen-Pesolan mukaan Tehyn porua herättäneessä sopimuksessa oli todellisuudessa muusta kunta sopimuksesta poiketen kolme erillistä palkankorotuserää.
– Niillä saimme parannettua koulutetun hoitohenkilöstön palkkoja. Minä nostan nokkaani siitä, jos olemme pystyneet omalla sopimuksellamme avaamaan latua myös muille kuntien koulutetuille naisaloille.
Muut liitot sorkkivat Tehyn tekemisiä
Muut liitot ovat väittäneet myös, että Tehy ei ole kuntapöydässä neuvotteluosapuoli, koska se ei ole pääsopijajärjestö. Aiempi Tehyn ja Superin pääsopijajärjestö TNJ purkautui viime kierroksella, kun Super suostui kunta-alan yleiseen sopimukseen.
– Olemme kuitenkin sopijajärjestö. Neuvotteluoikeutemme on selkeästi sovittu.
Laitinen-Pesola toivoo, että muut järjestöt keskittyisivät enemmän omien jäsentensä edunvalvontaan kuin sorkkimaan sitä, mitä Tehy on ja mitä ei.
Sorkkivatko muut?
– Olen nähnyt sen, kun luen aktiivisesti myös muiden järjestöjen lehtiä. Joskus niissä mainitaan Tehy useammin kuin omat edunvalvontalinjaukset.
(Kuva: Pekka Sipola)(Kuva: Pekka Sipola)