YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO on käynnistänyt nettikampanjan Global Chefs Challenge hirssin palauttamiseksi suosioon. Järjestö on rekrytoinut hirssin mainospersooniksi kansainvälisesti tunnettuja keittiömestareita, jotka ovat luoneet erilaisten hirssien ympärille uusia ruokalajeja.
Kampanjan tarkoituksena on näyttää, miten monilla eri tavoilla hirssilajikkeita voidaan käyttää. Hirssit ovat erinomaisia kuitujen, antioksidanttien, proteiinien ja mineraalien lähteitä, gluteenittomia ja monipuolisesti erimakuisia. Lisäksi hirssin sadonkorjuusta ylijäävä aines sopii karjanrehuksi.
Hirssit ovat ensimmäisiä viljelykasveja, mutta niiden suosio on vähentynyt viime vuosikymmeninä. Tällä hetkellä hirssin osuus maailman viljakaupasta on alle kolme prosenttia. FAO yrittää kääntää trendin, sillä järjestö näkee hirssit ihanteellisena tapana kasvattaa ruokaturvaa ja vähentää riippuvuutta tuontiviljasta.
Hirssi kasvaa kuivassa maassa vähällä hoidolla, sietää kuivuutta, kasvitauteja ja tuholaisia. Nämä ominaisuudet antavat sille kyvyn sietää ilmastonmuutoksia. Koska hirssi tulee toimeen huonontuneessakin maaperässä, se toimii myös maanpeittokasvina ja vähentää maan pilaantumista.
Pelkät järjestön suositukset ja YK:n julistama hirssien kansainvälinen teemavuosi eivät saa ihmisiä muuttamaan ruokavaliotaan, joten FAO on houkutellut mukaan Fatmata Bintan kaltaisia ruokamaailman kuuluisuuksia. Sierraleonelainen Binta voitti vuonna 2022 ensimmäisenä afrikkalaisena Baskien kulinaarisen maailmanpalkinnon, joka annetaan yhteiskuntaa gastronomian kautta kohentaville keittiömestareille.
Julkkiskokit laativat kampanjaa varten uusia hirssireseptejä, jotka jaetaan chefien saatesanojen kera Instagramissa. Myös tuntemattomia amatöörikokkeja houkutellaan mukaan omine hirssiresepteineen.