Euroopan unionin lisääntyvän biopolttoaineiden käytön aiheuttamat maankäytön muutokset tuhoavat luonnontilaisia alueita ja lisäävät ilmastopäästöjä enemmän kuin tähän asti on arvioitu.
Tähän johtaa se, että vuoteen 2020 mennessä biopolttoaineilla tuotetaan liikenteen kokonaisenergiasta 9,5 prosenttia. Näistä polttoaineista taas 92 prosenttia tuotetaan ruokakasveista, kuten öljysiemenestä, palmuöljystä, sokeriruo`osta, sokerijuurikkaasta ja vehnästä.
Tämä johtaa kautta maapallon näiden lajien viljelemiseen tarvittavan maa-alueen kasvamiseen.
Uutta viljelyalaa jopa 6,9 miljoonaa hehtaaria
Biopolttoaineiden tuotanto lisää näin epäsuorasti metsien ja maaperän raivaamista. Kun nykyinen viljelyala otetaan biopolttoaineiden tuottamiseen, haetaan aiemmalla maanviljelylle uusia alueita. Sitä edellyttää kasvava ruoan ja rehun tarve.
Nyt julkistetussa riippumattoman Institute for European Environvental Polify (IEEP) -tutkimuskeskuksen selvityksessä on laskettu, että EU-maiden biopolttoaineiden raaka-aineita varten joudutaan luonnontilaisia ekosysteemejä raivaamaan uudeksi viljelyalaksi jopa 6,9 miljoonaa hehtaaria. Kyseessä on Irlannin tasavallan kokoinen ala.
Näin suuren alan raivaaminen biopolttoaineiden raaka-aineita varten vaarantaa metsät ja muut luonnontilaiset ekosysteemit.
Uuden viljelymaan raivaaminen johtaa kasvihuonekaasujen vapautumiseen raivatusta kasvillisuudesta ja maaperästä. Tutkimuksen mukaan biopolttoaineiden aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt voivat kokonaisuudessaan olla jopa 56 miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuodessa. Määrä vastaisi 26 miljoonan auton lisäystä Euroopan teillä vuoteen 2020 mennessä.
Saastuttaminen uhkaakin lisääntyä
EU:n uusiutuvan energian direktiivi edellyttää, että markkinoille tulevat uudet biopolttoaineet ovat 35–50 prosenttia vähemmän saastuttavia kuin fossiiliset polttoaineet.
Tuore tutkimus ottaa ensimmäisen kerran huomioon ns. epäsuorat päästöt eli maankäytön lisääntymisestä aiheutuvat vaikutukset ja osoittaa tavoitteen mahdottomuuden nykyisin sopimuksin.
Maankäytön lisääntymisestä aiheutuvien vaikutusten huomioiminen paljastaa, että uudet polttoaineet lisäävät kasvihuonepäästöjä. Ne saastuttavatkin keskimäärin 81-167 prosenttia enemmän kuin fossiiliset polttoaineet.
EU:n uusiutuvan energian direktiivin mukaan jäsenvaltioiden on vuoteen 2020 mennessä saatava liikenteen energiasta 10 prosenttia uusiutuvista lähteistä. Nyt julkistettu tutkimus perustuu jäsenvaltioilta kuluvan vuoden kesäkuuhun mennessä vaadittuihin kansallisiin uusiutuvan energian toimintasuunnitelmiin sekä aiempiin tieteellisiin tutkimuksiin biopolttoaineiden tuotannon aiheuttamasta maankäytöstä.
Neste Oil yksi raivaajista
– Suomen osuus biopolttoaineiden aiheuttamassa sademetsien hävityksessä on merkittävä, sanoo tiedotteessaan Greenpeacen palmuöljykampanjoitsija Maija Suomela.
Suomalainen valtionyhtiö Neste Oil investoi palmuöljydieseliin, koska se haluaa muun muassa Euroopan kasvaville biopolttoainemarkkinoille.
– Pelkästään Euroopassa sijaitsevien Porvoon ja rakenteilla olevan Rotterdamin laitosten raaka-aineiden tuottamiseksi vaaditaan puoli miljoonaa hehtaaria viljelysmaata ja Singaporen jalostamo kasvattaa maailmanlaajuista painetta lähes saman verran.
Energiatehokkuus etusijalle
Yhdeksän kansalaisjärjestön yhteenliittymä vaatii IEEP:n tutkimukseen vedoten EU:ta ja sen jäsenvaltioita arvioimaan uudelleen biopolttoaineiden käytölle asetetut tavoitteet.
Jäsenvaltioiden on järjestöjen mielestä lakattava tukemasta sellaisia biopolttoaineita, jotka lisäävät kasvihuonepäästöjä ja heikentävät ruokaturvallisuutta (laatua ja riittävyyttä). Energiatehokkuuden ja uusiutuvalla energialla tuotetun sähköistetyn raide- ja maaliikenteen tukeminen on niiden mukaan asetettava etusijalle EU-tavoitteen saavuttamiseksi.