– Tiedän, että savu voi vahingoittaa keuhkojani, mutta ei minulla ole vaihtoehtoa, Ana Margarita Ramos sanoo sytyttäessään tulta puuhellaansa. El Salvadorin rannikolla, El Zapoten kylässä asuva Ramos aikoo paistaa kaksi kalaa pannussa.
– Käytän polttopuuta pakon edessä, sillä minulla ei aina ole töitä eikä rahaa ostaa kaasua, Ramos, 44, selittää. Noin 40 päiväksi riittävä kaasupullo on tyhjä, eikä hänellä ole varaa uuteen. Niinpä hän kokkaa pihamaansa puuvajassa avotulen päällä. Hän kerää polttopuunsa yleensä jokisuiston penkereiltä ja mangrovepuiden oksilta
Vailla vakituista työtä olevana yksinhuoltajaäitinä Ramosin täytyy ponnistella tyydyttääkseen kahden lapsensa tarpeet. Kahdesti viikossa hän käy siivoamassa huoneita läheisessä lomakeskuksessa, Los Blancosissa. Hyvänä päivänä hän ansaitsee 24 dollaria.
Savu sairastuttaa ja tappaa
Yhdeksän kymmenestä elsalvadorilaisesta perheestä käyttää ruuanvalmistukseen nestekaasua, mutta varsinkin maaseudulla talousahdinko ja perinteet ohjaavat kokkaamaan polttopuulla.
Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että vuonna 2019 maailmanlaajuisesti noin 18 prosenttia kuolemista johtui kroonisesta keuhkoahtaumataudista ja 23 prosenttia akuuteista hengitysteiden infektioista. Hengitysteiden sairauksissa ympäristön saasteet, kuten polttopuiden savu, ovat ratkaisevia tekijöitä.
Ruuanlaiton savuista kärsivät erityisesti maaseudun naiset, jotka perinteisen patriarkaalisen roolijaon mukaan valmistavat ruuan. Jo vuonna 2004 WHO varoitti, että monissa kehittyvissä maissa joka vuosi noin 1,6 miljoonaa ihmistä on vaarassa kuolla helloissa käytettävien puuhiilen ja polttopuiden savuun.
Haju tarttuu
Puu palaa myös kaupungeissa. Cecilia Menjívar, 58, pyörittää pientä tortillabisnestä pääkaupunki San Salvadorissa. Tortillat ovat maissijauhosta tehtyjä pyöreitä litteitä leipiä, jotka yleensä paistetaan nestekaasuliekin kuumentamien metallilevyjen päällä.
Menjívarilla ei ole varaa keittää päivittäin tarvitsemansa 68 kiloa maissia kaasulla, joten hän käyttää polttopuuta. Hän kerää kuivia oksia puista asuinpaikkansa ympäristöstä, mutta hyödyntää myös rakennuksilta ylijäänyttä puutavaraa.
– Me emme pidä siitä, sillä se pilaa terveyttämme ja lisäksi vaatteisiimme tarttuu savun haju, ja talon seinätkin näyttävät likaisilta. Käytämme polttopuuta ainoastaan säästääksemme kustannuksia, sillä kaasua käyttämällä emme saisi lainkaan voittoa, Menjívar selittää.
Perusruuasta liiketoimintaa
Tortillat ovat elsalvadorilaisten perusruokaa, mutta harvat tekevät omat tortillansa, sillä se on mutkikas ja aikaa vievä prosessi. Tortillojen kysyntä on suurta ja vakaata, joten monet naiset ovat Menjívarin tavoin tehneet niiden leivonnasta liiketoimintaa.
Naiset keittävät maissin puuhelloilla, jotka yleensä ovat pihamaalla taivaan alla. Sadekautena toukokuusta marraskuuhun heidän on kuitenkin pakko kokata sisällä.
Menjívar kertoo, että tortillabisnes on muuttunut huonommin kannattavaksi maissin hinnannousun vuoksi. Hinta on yli kaksinkertaistunut 32 dollariin 45 kiloa kohden.
– Nyt ansaitsemme tarpeeksi ruuan ja muiden perustarpeiden ostamiseen, mutta rahaa ei riitä muuhun.
Savualtistusta lapsuudesta alkaen
Menjívar sairastui keuhkokuumeeseen viime vuonna. Hän ei sulje pois mahdollisuutta, että vuosikymmenten mittainen savun hengittäminen olisi vaikuttanut asiaan. Häntä hoitaneet lääkärit eivät kuitenkaan ottaneet asiaa puheeksi.
– Olen pikkutytöstä lähtien altistunut savulle, koska myös äitini valmisti tortilloja avotulella. Kun hän ei löytänyt kuivia oksia, hän poltti mitä vain käsillä olevaa – paperia, vanhoja vaatteita ja kenkiä, Menjívar muistaa.
Kun hänellä diagnosoitiin keuhkokuume, Menjívar lopetti työnteon kolmeksi kuukaudeksi.
– Nyt yritän pysyä kauempana savusta. Mutta se leviää läpi talon.
Ramos puolestaan on siirtänyt lietensä ulos pihamaalle vähentääkseen savulle altistumista. Häntä pelottaa, että myös hän saisi sisarensa tavoin astman.