Savukefiltterien osuus maailmaa raskauttavassa saastesumassa nousi esille muoviroskaongelmaa ratkoneessa kokouksessa Pariisissa touko-kesäkuun vaihteessa. Tupakkateollisuutta vastustavat ryhmät vaativat filttereiden kieltämistä.
Myös Maailman terveysjärjestö WHO vaati viime vuonna ilmestyneessä raportissaan savukesuodattimien kieltoa. Raportin mukaan vuosittain poltetuista noin kuudesta biljoonasta savukkeesta päätyy ympäristöön noin 4,5 biljoonaa tumppia.
Savukefilttereitä kerätään valtavin määrin rannikoilta ja kaupungeista. Ne ovat riittävän pieniä, jotta merieläimet voivat syödä niitä. Kun ne hajoavat, ne muuttuvat tuhansiksi mikromuovin sirusiksi. Mikromuoveja on löydetty syötävistä eläimistä, juomavedestä ja ihmisen kudoksista.
Savukefiltterit aiheuttavat myös kemiallista saastumista, sillä niihin on tupakasta tarttunut myrkyllisiä kemikaaleja, jotka vuotavat ympäristöön filttereiden hajotessa. Nämä kemikaalit vahingoittavat kalojen ja äyriäisten tärkeitä ravinto-organismeja.
Asiantuntijat ovat yksimielisiä, että savukefilttereiden kieltäminen olisi paras ratkaisu tähän muovi- ja myrkkyjäteongelmaan. Filttereiden suunnitteleminen kierrätettäviksi tai biohajoaviksi ei ole toiminut.
Ainakin viiden vuosikymmenen ajan tupakkateollisuudessa on tiedetty, ettei filttereistä ole terveyshyötyjä. Päinvastoin, ne saavat savukkeet palamaan kuumempina, tehostavat nikotiinin saantia ja vahvistavat riippuvuutta.