Terveydenhuollon Forssan malli joustaa ja tuottaa tyytyväisiä asiakkaita:
Forssa ympäristöineen kuuluu synkän talouden seutuihin. Viime vuoden joulukuussa työvoimatoimisto sai 350 uutta asiakasta. Kuu oli toimiston historian pahin. Jo ennestään sen asiakkaana oli satojen pitkäaikaistyöttömien joukko.
Vuosikymmenen puolivälin jälkeen seudulta on kadonnut noin tuhat teollisuustyöpaikkaa.
Rakennustuotanto on Forssan seudulla pysähtynyt kuin seinään. Irtisanomis- ja lomautuslistoja julkaisseiden yritysten joukkoon ovat seudun merkittävistä työnantajista liittyneet muun muassa Novart, Finlayson ja Helkama.
– Onko tässä tilanteessa ihme, jos sanon pelkääväni mitä edessä on, tuhahtaa Markku Puro ja kieltää olevansa vain viran puolesta huolestunut kotiseutunsa tulevaisuudesta.
Puro johtaa Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymää. Forssan, Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän muodostama kuntayhtymä vastaa noin 36 000 asukkaan perusterveydenhuollon tuottamisesta ja yhdessä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kanssa noin 50 000 asukkaan erikoissairaanhoidosta.
Täyden palvelun
kuntayhtymä
Yhtymä perustettiin vuonna 2001, koska haluttiin muun muassa varmistaa monipuolisten palvelujen ja päätösvallan säilyminen seudulla
Forssan malliin kuuluu se, että siinä toimitaan ns. täyden palvelun periaatteella. Tämä tarkoittaa sitä, että kuntayhtymän palvelut ulottuvat perusterveydenhuollosta ja erikoissairaanhoidon koulupsykologipalveluihin.
Noin 560 työntekijän organisaatiossa on suuruuden ekonomiaa purettu toimialueen erityispiirteet huomioon ottaen. Siinä toteutetaan lähipalvelujen hajautusta toimimalla viidessä toimipisteessä eri kunnissa, kun taas erikoispalvelut on keskitetty.
Työtyytyväisyyttä
joustoilla
Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymässä vakituista hoitohenkilökuntaa on riittävästi ja se pysyy virassaan. Keikkalääkäreitä ei tarvita.
Forssan mallia voi pitää erinomaisena esimerkkinä hyvin toimivasta, asiakkaat ja hoitohenkilökunnan tarpeet huomioonottavasta terveydenhuollon julkisen sektorin toimijasta. Forssassa suhtaudutaankin Puron mukaan yksityisen puolen toimintaan lähinnä kuin hyvään sparraajaan.
– Asiakas on kaikessa toiminnassamme arvossaan, mutta me panostamme myös työtyytyväisyyteen.
Markku Puron johtamassa kuntayhtymässä ei siis toimita niin kuin julkisessa terveydenhuollossa väitetään toimittavan.
– Meillä ei voi puhua joustamisen puuttumisesta. Meillä joustetaan työehdoissa. Lääkäreillä on työskentelyssään kymmenkunta erilaista mallia.
Palvelut laadukkaita
ja saatavilla
Kuntayhtymän toiminnan tuloksellisuudesta kertovat tiedot Kanta-Hämeen maakunnallisesta hyvinvointibarometristä lähes pelkkää hyvää.
Kuntayhtymän palvelujen saatavuus on barometrin mukaan ollut yhtä hyvä kuin yksityisen puolen ja ero laadussakin on jälkimmäisen hyväksi vaatimatonta luokkaa.
Onnistumisen voi Puron mukaan katsoa olevan seurausta kahdesta tekijästä. Kuntayhtymässä ymmäretään mikä arvo on palvelujen laadukkuudella ja sillä että ne ovat saatavilla.
Yhtä välinettä julkisella sektorilla työskentelevän väen palkitsemiseksi Puro vielä kaipaa.
– Me emme voi palkita tarpeeksi työntekijöitä hyvästä työstä. Siinä asiassa jäämme jälkeen yksityisen puolen toimijoista.
Palvelujen laadukkuudesta ja saatavuudesta kertovat myös niin kuntayhtymässä käyttöön otetun asiakaspalautejärjestelmän tuottama palautustieto kuin valtakunnallinen tutkimus, jolla selvitettiin asiakkaiden tyytyväisyyttä terveyskeskusten toimintaan. Forssa on jälkimmäisessä Kempeleen kanssa valtakunnan ykkösiä.
Uudistustyössä
perustasolle
Kuntayhtymänkin toimintaa uhkaava taloustaantuma on Puron mukaan pannut vauhtia meneillään olleeseen Forssan mallin uudistustyöhön.
Lähtökohtana uudistustyössä on ollut perustasolla toimiminen.
– Painopiste meneillään olevassa toimintamallien uudistustyössä on lasten ja nuorten palveluissa, sanoo Puro. Tähän hänen mielestään ollut suorastaan pakko mennä.
– Viimeisimpien tietojen mukaan joka kymmenennessä, ehkä vähän useammassakin perheessä ei olla pystytty suoriutumaan kasvatustehtävistä. Alkoholia kuluu kaupungissamme henkeä kohden kolme litraa enemmän kuin maassa keskimäärin.