Mitä valtaa sinulla on, Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson?
Minulla on valtaa yrittää määrittää julkisen keskustelun agendaa. Se on vähän ”höttöä” valtaa, joka tulee minulle siitä syystä, että olen kansainvälisen ihmisoikeusjärjestön toiminnanjohtaja.
Itselläni ei ole varsinaisesti valtaa lainkaan, vaan minulla on valtaa siksi, että edustan tahoa, jota pidetään luotettavana ja arvovaltaisena. Osallistun järjestömme nimissä julkiseen keskusteluun. Varsinaista valtaa tehdä päätöksiä minulla on toimistomme sisällä, mutta minulla ei ole mitään valtaa tehdä yhteiskunnallisia päätöksiä.
Mistä olet saanut valtasi?
Muodollisesti olen saanut sen niin, että Amnestyn Suomen osaston johtokunta pyysi minua tähän tehtävään vuonna 1996. Heillä on siitä saakka ollut luottamusta siihen, että olen myös pysynyt tehtävässäni.
Kenen etujen mukaisesti käytät valtaasi?
Kahden ison ryhmän etujen mukaisesti. Yhtäältä kaikkien niiden ihmisten, jotka ovat joutuneet ihmisoikeusloukkauksien uhreiksi. Sellaisten, jotka ovat kohdanneet syrjintää, kidutusta, köyhyyttä tai mielipidevankeutta. Työmme perusta on siinä, että toimimme näiden ihmisten puolesta.
Toisalta Amnesty on jäsendemokraattinen järjestö, ja se tarkoittaa myös sitä, että työtä tehdään jäsentemme toivomalla tavalla ja heidän näkemyksiään kuunnellen ja kunnioittaen.
Kenelle olet vastuussa?
Amnestyn Suomen osaston johtokunnalle ja sitä kautta meidän jäsenistöllemme. Amnestylla on noin 9 000 jäsentä Suomessa.
Meidän kansainvälisen liikkeemme organisaation kautta olen myös vastuussa siitä, että Amnesty toimii Suomessa kansainvälisten sääntöjen mukaisesti. Minulla on siis sitä kautta velvollisuus kansainväliselle organisaatiollemme toimia tietyllä tavalla.
Miten sinusta pääsee eroon?
Varmaan ihan luonnollista kautta siten, että jään eläkkeelle joidenkin vuosien kuluttua. Täytän tänä vuonna 61 vuotta, ja eläkeikä lähestyy kovaa vauhtia.
Minulla on toistaiseksi voimassaoleva työsopimus, eli tietenkin, jos teen jonkun ison virheen, johtokunta voi aina katsoa, etten voi jatkaa tehtävässäni.
Tämä artikkeli on osa KU:n Viisi kysymystä vallasta -sarjaa, jossa haastatellaan suomalaisen yhteiskunnan vaikuttajia ja vallankäyttäjiä. Haastateltavilta kysytään viisi kysymystä, jotka on laatinut englantilainen Labour-poliitikko Tony Benn (1925-2014).
Lue juttusarjan muut haastattelut:
Kenelle olet vastuussa, Juho Romakkaniemi?
Mitä valtaa sinulla on, EU-komissaari Jutta Urpilainen? Mistä olet saanut valtasi, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta? Kenen etujen mukaisesti käytät valtaasi, Lotta Leinonen? Miten sinusta pääsee eroon, Saska Saarikoski?