SAK arvioi hallitusneuvotteluista tihkuneiden tietojen perusteella, että tasa-arvokysymyksissä saatetaan ottaa jopa takapakkia. SAK:n hallitus peräänkuuluttaa hallitusohjelmaan keinoja, joilla työelämän tasa-arvoa saadaan lisättyä.
Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan hallitusohjelmaneuvottelijat ovat pyytäneet virkamiehiltä selvitystä ainakin siitä, voisiko perhevapaata käyttävän työntekijän oikeutta vuosilomaan supistaa.
Suomen Ammattiliittojen keskusjärjestön eli SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta korostaa, etteivät tällaiset suunnitelmat ole kannatettavia. Hän huomauttaa myös siitä, että ne eivät ole kaikilta osin Euroopan unionin raskaussuojeludirektiivinkään mukaisia.
”Syntyvyys on Suomessa matalampi kuin koskaan.”
– Perheellisyys ja sukupuoli eivät voi olla esteitä työelämässä. Valtiovallan on edistettävä tasa-arvoa järjestelmällisesti ja suunnitelmallisesti, ei heikennettävä sitä, Eloranta sanoo.
Syrjintää ehkäistävä
SAK:n hallitus pitää tärkeänä, että raskaus- ja perhevapaasyrjintää ehkäistään nykyistä tehokkaammin aikana, jolloin syntyvyys on Suomessa matalampi kuin koskaan.
– Lainsäädäntöä on tehostettava niin, että raskaus ja perhevapaan käyttö eivät vaikuta määräaikaisen työsuhteen kestoon tai jatkumiseen. Myös perhevapaalta töihin palaavan työsuhdeturvaa on tehostettava ja vanhempia kannustettava perhevapaiden tasapuoliseen käyttöön, Eloranta painottaa.
SAK nostaa esiin myös naisten ja miesten selvittämättömät palkkaerot ja vaatii puuttumaan entistä järeämmin. SAK edellyttää, että tuleva hallitus vie EU:n palkka-avoimuusdirektiivin läpi vähimmäistaso ylittäen. Se tarkoittaisi muun muassa, että kaikkien palkat palkanosineen on oltava jokaisen tiedossa työpaikalla. Lisäksi tasa-arvolakia olisi täsmennettävä samanarvoisen työn käsitteen, työpaikkojen tasa-arvosuunnittelun ja palkkakartoituksen osalta.
– Vain avoimuus voi vähentää syrjintää ja auttaa poistamaan selittämättömiä palkkaeroja. Jo nyt edistyksellisimmillä työpaikoilla työntekijät tietävät toistensa palkat. Myös paikallinen sopiminen palkoista edellyttää nykyistä laajempaa palkka-avoimuutta, Eloranta sanoo.
Paikallista sopimista lisää?
Hallitusohjelmaneuvotteluissa on pidetty esillä paikallisen sopimisen lisäämistä niin, että tasa-arvoisen työelämän turvaavista vähimmäisehdoista voitaisiin työpaikoilla tinkiä.
– Neuvottelijoiden kaavaileman laajennetun paikallisen sopimisen kärsijöinä olisivat etenkin yksityisellä sektorilla työskentelevät matalapalkkaiset naiset. Tämä olisi iso riski naisten ja miesten väliselle tasa-arvolle ja palkkaerojen kaventamiselle, Eloranta toteaa.
SAK:n hallitus edellyttää, että kolmikantaista samapalkkaisuusohjelmaa jatketaan tulevallakin hallituskaudella. Se vaatii, että työehtosopimuksia neuvottelevat ammattiliitot ja työnantajaliitot otetaan mukaan samapalkkaisuusohjelman suunnitteluun, toteutukseen ja seurantaan.