Ay-jäsenmaksujen verovähennys saattaa poistua. Se tarkoittaisi veronkiristyksestä ammattiliittoihin kuuluville palkansaajille. Helsingin Sanomat kertoo, että valtiovarainministeriön mukaan muutos kasvattaisi verotuloja 220 miljoonaa euroa. HS arvioi tiistaina, että valtiovarainministeriö on suhtautunut myönteisesti kokoomuksen esitykseen verovähennysoikeuden poistosta.
Ministeriö suhtautuu kuitenkin nihkeästi siihen, että työnantajien mahdollisuus vähentää vastaavat vähennykset eli omien etujärjestöjensä jäsenmaksut verotuksessa poistettaisiin.
Järjestäytymisaste laskuun
”Tuleva hallitus näyttää kenen joukoissa se seisoo.”
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson suhtautuu ehdotukseen ynseästi. Hän näkee muut kuin verotukselliset syyt ehdotuksen taustalla.
– Tämän muutoksen tavoite on Suomen järjestäytymisasteen laskeminen, hän kirjoitti tiistaina twitterissä.
– Ja se taas tarkoittaa heikoimpia työehtoja, huonommat palkat ja lisää eriarvoisuutta työelämään. Tuleva hallitus näyttää kenen joukoissa se seisoo, ja se ei ole suomalaisen työntekijän.
”Arvovalinta”
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo puolestaan arvioi, että oikeisto suunnittelee hallitusneuvotteluissa työntekijöiden verotuksen kiristämistä.
– Pääomatuloilla elävien poikkeukselliset veroedut aiotaan säilyttää jatkossakin, Saramo huomauttaa twitterissä.
– Kyse ei koskaan ollut valtionvelasta ja talouden tasapainottamisesta, vaan omien taustaryhmien edusta.
Vasemmistoliiton helsinkiläinen kansanedustaja Minja Koskela arvioi, että nyt tehdään arvovalintoja.
– Ok eli nyt hallitusneuvotteluista väläytellään, että ay-jäsenmaksujen verovähennys saattaa poistua, mikä olisi siis käytännössä veronkiristys ammattiliittoihin kuuluville palkansaajille. Rikkaiden veroetuihin ei tietenkään kosketa, Koskela kommentoi twitterissä.