Vuoden 2009 verotus on valmistunut. Maanantaina tulivat julkisiksi myös verotustiedot. Tosin tietoja kerrotaan entistä vähemmän. Juorukalenterien julkaisemista vaikeuttaa se, että verotettavien kotipaikkakunta ei ole enää julkinen tieto, ainoastaan kotimaakunta.
Verotustiedot eivät kerro muusta kuin verotettavasta tulosta. Pelkästään palkkatulojakin saaneilla verotettavaa tuloa pienentävät erilaiset tulosta tehtävät vähennykset, kuten pakolliset vakuutusmaksut ja tulonhankkimiskuluista tulevat vähennykset. Tienestit ovat aina olleet vähintään muutaman prosentin suuremmat kuin verotettava palkkatulo.
Verotettavat pääomatulot voivat olla paljonkin pienempiä kuin todellisuudessa saadut pääomatulot riippuen siitä, mistä niitä on saatu. Pelkkiä korkotuloja saaneilla ei näy mitään pääomatuloja. Osinkotuloista osa on verovapaata ja pörssin ulkopuolisissa yrityksissä verovapaan osuuden suuruus riippuu yrityksen varallisuudesta.
Varallisuudesta julkiset verotustiedot eivät kerro enää mitään, sillä varallisuusveron myötä poistuivat myös ainoat rekisteritiedot varallisuudesta.
Palkoissa isoja eroja
Verottajan tilastojen mukaan palkkatulot putosivat viime vuonna koko maassa prosentin. Eläketulot sen sijaan nousivat yhdeksän prosenttia ja työttömyyskorvaukset yli kolmanneksen.
Juankoskella yhteenlasketut palkkatulot putosivat jopa 15 prosenttia, Punkaharjulla ja Heinävedelläkin kymmenen prosenttia.
Eurajoella ja Hailuodossa palkkakpotti sen sijaan nousi runsaat kymmenen prosenttia ja Kittilässäkin viisi prosenttia.
Koko maassa palkkatulot yhtä palkkatuloja saanutta kohti olivat keskimäärin 25 700 euroa. Kauniaisissa keskimääräinen veronalainen palkkapotti oli 46 200 euroa ja Espoossakin yli 35 000 euroa.
Kivijärvellä, Lestijärvellä ja Enontekiöllä palkkatuloja kertyi palkansaajaa kohden vain noin 15 000 euroa.
Kauniaisissa keskimääräiset eläketulotkin ylsivät 30 000 euroon. Vain kuudessa kunnassa Kaunaisten ohella keskimääräinen palkkatulo ylsi suuremmaksi.
Yli 600 000 koki työttömyyden
Työttömyyskorvauksia maksettiin viime vuonna kaikkiaan 638 000 ihmiselle. Joukko, joka kasvoi edellisvuodesta yli kolmanneksella, oli neljäsosa työvoiman määrästä. Vuonna 2008 saajia oli yli 164 000 vähemmän.
Yli kaksinkertaiseksi työttömyyskorvausta vuoden mittaan saaneiden määrä kasvoi Hangossa, Karkkilassa, Aurassa ja Uusikaarlepyyssä.
Utsjoella, Paltamolla ja Puolangalla työttömyyskorvauksia maksettiin viime vuonna jopa pienemmälle määrälle ihmisiä kuin edellisvuonna.
Koko maassa työttömyyskorvauksen saajia oli vähän vajaa neljäsosa työvoimaan kuuluvista. Enontekiöllä, Sallassa ja Suomussalmella työttömyyskorvauksen saajia oli lähes puolet työvoimasta.
Ahvenanmaan kunnissa työttömyyskorvauksia maksettiin vain muutamalle prosentille työvoimasta. Manner-Suomessa osuudet olivat pienimpiä lähinnä pääkaupunkiseudun kunnissa. Kauniaisissa keskimäärin maan korkeimpia työttömyyskorvauksia sai vuoden mittaan vain 10 prosenttia työvoimasta.