Kenian kaupunkilaisia varoitetaan uudesta hyttyslajista (Anopheles stephensi), joka uhkaa tehdä tyhjäksi vuosikymmenien ponnistelut malarianvastaisessa taistelussa. Toisin kuin niin ikään malariaa levittävät sukulaislajinsa, se pystyy sopeutumaan kaupunkiympäristöön ja lisääntymään veden täyttämissä muoviastioissa, hylätyissä autonrenkaissa ja avoviemäreissä. Se myös selviää monenlaisissa ilmasto-oloissa, joten rauhaan jätettynä se kykenee aiheuttamaan harmia vuoden ympäri.
Kenian lääketieteellisen tutkimusinstituutti KEMRI:n julkaiseman raportin mukaan hyttyslaji havaittiin tavanomaisen hyttystarkkailun yhteydessä kahdessa Marsabitin maakunnan kylässä.
Lajia esiintyy kotoperäisenä Etelä-Aasiassa ja Arabian niemimaalla ja se havaittiin Afrikassa ensimmäistä kertaa kymmenen vuotta sitten Djiboutissa. Sen jälkeen havaintoja on tehty Etiopiassa, Somaliassa ja Sudanissa.
Kaupunkiolosuhteet varsinkin slummialueilla ovat jo toimineet hautomoina useille koleran ja lavantaudin kaltaisille taudeille.
– Tämä hyttyslaji todennäköisimmin leviää Aasiasta saapuvien laivojen mukana. Afrikassa kerättyjen näytteiden geneettinen analyysi näyttää, että ne ovat läheistä sukua Aasiasta löytyvien hyttyskantojen kanssa. Afrikkaan päästyään ne ovat luultavasti matkanneet etelään maanteitä pitkin, KEMRI:n hyönteistutkija ja projektinjohtaja tohtori Eric Ochomo sanoo.
Kaupunkilaiset ovat tähän asti säästyneet pahimmalta
Malaria on ollut pysyvä ongelma Kenialle ja koko Afrikalle, sillä trooppiset olosuhteet suosivat hyttysiä ja epäluotettava terveydenhoito tekee taudin täydestä kontrolloimisesta ja hoidosta lähes mahdotonta. Vaikeinta on maaseudulla. Hoidon ja infrastruktuurin puutteiden lisäksi maaseudun väkeä vaivaa tietämättömyys.
Kaupunkien asukkaat ovat yleensä säästyneet malarian raskaimmalta taakalta, sillä he pääsevät kunnolliseen terveydenhoitoon ja lisäksi he ymmärtävät tautia ja tietävät, miten sitä vältetään. Tilanne ei välttämättä jatku enää kauan yhtä hyvänä, kun uudet moskiitot alkavat vaivata uusia väestöryhmiä.
– Tämä hyttyslaji eroaa perinteisistä moskiitoista kahdella tavalla. Ensinnäkin se voi lisääntyä yhtä hyvin maaseudulla kuin kaupungissa toisin kuin kotoperäiset lajit, jotka kukoistavat vain maalla. Toiseksi se voi välittää kahdenlaisia malarialoisia, Plasmodium falciparumia ja Plasmodium vivaxia. Toistaiseksi vivax-tartunnat ovat Keniassa harvinaisia, Ochomo selittää.
Rankempia oireita
Malariakuolleisuus on Maailman vuoden 2020 malariaraportin mukaan laskenut, mutta malaria on silti yhä Afrikan johtavia kuolinsyitä, etenkin raskaana olevien naisten ja alle viisivuotiaiden lasten keskuudessa.
Maailman malariakuolemista 51 prosenttia tapahtuu Afrikassa. Keniassa raportoidaan noin 3,5 miljoonaa malariatapausta vuodessa, ja noin 10 700 malariakuolemaa.
Keniassa useimmat malariatapaukset keskittyvät alueille, joissa malariasääsket pääasiallisesti lisääntyvät eli rannikolle ja järvien lähistölle. Eniten sairastuneita on Länsi-Kenian järvialueella. Toistaiseksi useimmat Nairobissa tai muissa suurissa kaupungeissa löytyvät tartunnat ovat seurausta sairastuneen äskettäisestä käynnistä malaria-alueella.
Kaupunkilaisten lisäksi useimmilla Keski-Kenian ja maan ylänköseutujen asukkailla on ollut vain vähän malariatartuntoja, joten heidän immuunijärjestelmänsä ei osaa vastata tautiin.
– Malariaa sairastamattomien oireet voivat olla paljon rankempia kuin niillä, jotka ovat altistuneet sille syntymästään lähtien”, Ochomo toteaa.
Muuttuva ilmasto suosii hyttysiä
Koska Kenia on kehittyvä maa, sen kaupunkeja tai ainakin niiden köyhimpiä osia luonnehtivat huonosti suunnitellut asunnot, riittämättömät viemärijärjestelmät ja kehno jätehuolto. Pääkaupunki Nairobi on kuuluisa maan suurimmasta slummista, Kiberasta, ja padosta, jonka vesiä tuhoavat monenmoiset sinne lasketut saasteet.
Kaupunkiolosuhteet varsinkin slummialueilla ovat jo toimineet hautomoina useille koleran ja lavantaudin kaltaisille taudeille. Nyt malaria uhkaa muodostua kaupunkiasukkaiden lisätaakaksi.
Kansanterveyden ja tartuntatautien asiantuntija Wilson Opudo uskoo, että myös meneillään olevat muutokset ilmastossa todennäköisesti suosivat malariasääskiä.
– Kun lämpötila nousee ja vetisyys lisääntyy, hyttysille syntyy uusia lisääntymisalueita ja malaria tulee seuduille, joilla sitä ei aiemmin ollut.