Yhdysvaltain joukot valtasivat Bagdadin keväällä 2003. Viisi viikkoa myöhemmin miehityshallinto oli saanut harvinaisen vähän aikaiseksi ja epäonnistunut harvinaisen monessa asiassa.
Bagdad oli toukokuussa yhä kaaoksen tilassa. Sähköt katkeilivat, vesihuoltoa ei saatu läheskään korjatuksi, jätteet kerääntyivät kaduille, lääkkeistä oli puutetta eikä terveydenhoito toiminut.
KU:n mukaan yhteinen nimittäjä ongelmille oli, että amerikkalaiset eivät saaneet palautettua järjestystä ja turvallisuutta. Sen vuoksi ihmiset eivät uskaltaneet palailla töihinsä eikä korjaustöihin saatu vauhtia.
Ongelmat koskivat myös Yhdysvaltain Irakiin nimittämää siviilihallintoa, jälleenrakennuksen ja humanitaarisen avun virastoa (ORHA).
ORHA:n henkilöstö sekä työskenteli että asui piikkilankojen takana Saddam Husseinin entisessä tasavaltalaispalatsissa. Useimmat heistä eivät turvallisuussyistä olleet päässeet lainkaan pois palatsialueelta.
ORHA sai verkkaisesti tietoliikenneyhteyksiä. Kun amerikkalaiset ampuivat joukon mielenosoittajia Fallujassa, tieto kiiri tasavaltalaispalatsiin vasta tunteja sen jälkeen kun tv-kanavat kaikkialla maailmassa olivat kertoneet asiasta.
Amerikkalaiset olivat kuukausia toitottaneet, miten heidän tavoitteensa on voittaa tavallisten irakilaisten sydämet (”hearts and minds”) puolelleen. Miehityshallinnon kömpelö ja epäonnistunut hoitaminen toimi juuri päinvastaiseen suuntaan.
Samalla Yhdysvallat jatkuvasti menetti pisteitä propagandasodassa. Sillä oli myös heikommat perustelut pitää kiinni siitä, ettei YK:lle anneta mitään todellista asemaa sodanjälkeisessä Irakissa.
Mistä tilanne sitten johtui? Yhdysvaltain hallinnon sisältäkin kuului epävirallisia ääniä, ettei sodanjälkeistä tilannetta suunniteltu kunnolla. Suunnitteluperspektiivi ulottui etupäässä sotilaallisen voiton saavuttamiseen.
Yksi syy oli varmasti ollut ulko- ja puolustusministeriöiden välinen jatkuva kärhämä, joka leimasi valmisteluja ennen sotaa ja toimintaa sodan jälkeen. Erotuomari, presidentti George W. Bush antoi puolustusministeriön tunkeutua vahvasti ulkopolitiikan tontille.
Myös ORHA:n johtoon nimitettiin Pentagonin ehdokas, ex-kenraali Jay Garner.
Garner sanoi Irakiin tullessaan aikovansa olla maassa vain lyhyehkön ajan, ehkä kolme kuukautta. Aika näytti jäävän vain muutamaan viikkoon, kun Bush nimitti Garnerin paikalle veteraanidiplomaatti Paul Bremerin.