Vasemmistoliiton tuore kansanedustaja Timo Furuholm arvioi, että riittävä palkka ei vieläkään ole kaikille todellisuutta.
– Me emme lähde samalta viivalta elämän mittaiselle matkalle. Matkaamme varjostavat erilaiset ongelmat ja haasteet. Toisia enemmän, toisia taas vähemmän. Siksi yhteiskunnan on perustuttava ennen kaikkea solidaarisuudelle ja oikeudenmukaisuudelle, Furuholm painotti vappupuheessaan maannataina.
Furuholm puhui entisessä kotikaupungissaan Porissa.
”Yhtiöiden hyvät tulokset eivät synny ilman ahkeria työntekijöitä.”
Duunaria ei palkita
Furuholm muistutti siitä, että työssäkäyvien köyhyys, duunariköyhyys, on todellisuutta Suomessa. Suomessa elää jopa satojatuhansia ihmisiä, jotka eivät tule palkallaan toimeen. Tuoreiden tutkimustulosten mukaan jopa joka kolmas palkansaaja Suomessa on vaarassa ajautua köyhyyteen.
– Silti on usein niin, että suuryhtiöiden tehdessä hyviä tuloksia maksellaan jättibonuksia johtokunnalle, mutta samaan aikaan työntekijöitä ajetaan yhteiskunnan tukien varaan, Furuholm huomautti.
– Tämä ei ole oikeudenmukaista. Yhtiöiden hyvät tulokset eivät synny ilman ahkeria työntekijöitä. Tänäkin keväänä monet suomalaiset työntekijät ovat taistelleet parempien palkkojen ja työehtojen puolesta, ja he ovat todellakin palkankorotuksensa ansainneet.
Kikymaksut työnantajille
Furuholmin mielestä olisi myös oikeudenmukaista palauttaa Sipilän hallituksen kiky-sopimuksessa sovitut palkansaajille siirretyt sosiaalivakuutusmaksut takaisin työnantajien maksettavaksi. Tämä hyödyttäisi eduskunnan tietopalvelun mukaan työntekijöitä yhteensä 1,3 miljardilla eurolla vuodessa.
– Tulevan pääministeripuolueen tavoitteena on entisestään heikentää työntekijöiden asemaa ja lisätä epävarmuutta työmarkkinoille lisäämällä paikallista sanelua ja heikentämällä ansiosidonnaista työttömyysturvaa, Furuholm sanoi.
Hänen mielestään on mielenkiintoista nähdä, että millä tavalla vaalien hopeamitalisti lähtee mukaan tähän duunaria kyykyttävään politiikkaan, jos hallitus lopulta syntyy nyt neuvottelevalla kokoonpanolla.
– Toisaalta perussuomalaisten niin sanotusta duunaripolitiikasta nähtiin näyte neljä päivää ennen vaaleja, kun Riikka Purra muutti puolueen linjan kiky-maksujen palauttamisen suhteen, Furuholm muistuttaa.
Tuolloin Purra kertoi yllättäen MTV:n vaalitentissä, että Perussuomalaiset ei kannatakaan kiky-maksujen palauttamista takaisin työnantajalle, vaikka SAK:n helmikuisessa kyselyssä perussuomalaiset olivat olleet kiky-maksujen palauttamisen kannalla.