Kaupungin liikelaitos Palvelukeskus Helsinki tuottaa päivittäin noin satatuhatta ateriaa koululaisille, päiväkotilapsille ja ikäihmisille. Nyt kaupungin ruokatuotantoa uhkaa ulkoistus. Helsingin Vasemmistoliitosssa arvioidaan, että tämä olisi lyhytnäköistä ja kasvattaisi merkittävästi ruokahuollon riskejä.
– Ruoantuotannon täysimääräinen ulkoistus olisi iso virhe. Kun valmisaterioita lähdetään ostamaan markkinoilta mahdollisimman halvalla, on iso riski siitä, että ruoan laatu ja huoltovarmuus kärsivät, Helsingin Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Mia Haglund sanoo.
Mietinnässä kaksi vaihtoehtoa
”Helsingin päättäjien tulee selkeästi linjata, että oma tuotanto on turvattava.”
Alkuvuodesta Palvelukeskuksessa kokeiltiin jo ensimmäistä kilpailutusta.
– Se kuitenkin vedettiin takaisin, koska ruoanvalmistajien käyttämistä alihankkijoista ei saatu varmistusta, Haglund muistuttaa.
Palvelukeskuksen oma keskuskeittiö Pakkalassa on tulossa käyttöikänsä päähän. Liikelaitoksen johtokunta on päättänyt selvittää kahta vaihtoehtoa sen korvaamiseksi.
Ensimmäinen vaihtoehto on uusi pienempi keskuskeittiö, jota täydennetään markkinoilta ostetuilla tuotteilla. Toinen vaihtoehto on ulkoistaa lähes koko ruokatuotanto niin, että Palvelukeskus jatkossa kilpailuttaisi kaikki ruokapalvelut ja toimisi pääasiassa logistiikkakeskuksena.
Omana tuotantona tehtäisiin jatkossa vain erityisruokavaliot.
Oma tuotanto turvattava
Vasemmistoliitto pitää kaupungin omaa ruuantuotantoa parhaana ratkaisuna.
– Helsingin päättäjien tulee selkeästi linjata, että oma tuotanto on turvattava. Liikelaitos on sataprosenttisesti kaupungin omistama, joten omistajan eli kaupungin näkemystä asiassa ei voi ohittaa, Haglund sanoo.
– Toisin kuin johtokunta on päättänyt, olisi syytä selvittää vielä vaihtoehtoa, jossa keskuskeittiön kapasiteetti korvattaisiin kokonaisuudessaan, ja Palvelukeskus tuottaisi jatkossakin valtaosan ruoasta itse.