Kunnat velkaantuivat viime vuonna ja velkaantuminen jatkuu. Kuntalaista kohden velkaa on 1 652 euroa, 107 euroa enemmän kuin edellisvuonna. Koko lainakanta oli vuoden lopussa 8,8 miljardia euroa, käy ilmi kuntien tilinpäätösarvioista.
Kuntaliiton toimitusjohtajan Risto Parjanteen mukaan velkaa on otettava lisää, jotta kunnat selviävät. Hän pahoitteli uusien valtuutettujen puolesta, jotka joutuvat laatimaan kuntien budjetit uusiksi.
Ongelmana on lähinnä se, että yksityinen sektori ei luottoja anna. Velkaa otetaan toisilta kunnilta. Parjanne kiirehti pikaista muutosta lakiin, jotta eläkesäätiöt esimerkiksi Kuntien eläkevakuutus Keva voisi myöntää luottoja kuntien investointeihin.
Viime lamasta viisastuneena Kuntaliitto kehottaa kuntia jatkamaan investointejaan mm. rakentamiseen ja pitämään kiinni henkilöstöstään.
Henkilöstötoiveet voi tiivistää kahteen asiaan: palkkamaltti ja määräaikaiset ulos. Parjanne kehotti vaihtamaan lomarahoja vapaiksi sekä mieluummin leikkaamaan lomarahoista ja jouduttamaan eläkkeelle lähtemistä kuin irtisanomaan väkeä.
– Säilyttäkää palvelut toimintakykyisinä. Meillä on kohta päällä ikääntymisen ja eläköitymisen ongelmat, Parjanne vetosi.
Kuntien taseet pysyivät alkuvuoden hyvän kehityksen takia vielä kunnossa. Edellisvuodesta vuositaseet putosivat 1,8 prosenttia.
Kuntien verotulot ja valtionosuudet kasvoivat, mutta niin tekivät menotkin. Parjanne moitiskeli kalliiksi tullutta palkkaratkaisua ja toivoi, ettei vastaavaa 11 prosentin korotusta enää nähtäisi.
Toimintakate heikkeni vuoden takaisesta 8,8 prosenttia. Marraskuusta helmikuuhun jatkunut verotuottojen vähenemä ennustaa huonompaa tulosta tälle vuodelle.
Kuntaliitto löytää synkästä taloustilanteesta yhden valopilkun. Viime vuonna valtiovarainministeriön silmätikuiksi joutuneita miinuskuntia oli edellisvuotta vähemmän. Negatiivisen vuosikatteen teki enää 44 kuntaa, edellisvuonna vielä 52 kuntaa.
Pohjois-Pohjanmaalla ja Satakunnassa miinuskuntien määrä on laskenut selvästi. Ennakkotiedoista ei selviä, onko kyse liitoksiin ajetuista kunnista.