Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen jännittää sunnuntaina neljättä kertaa eduskuntavaalien tuloksia ehdokkaana. Sarkkisen vaalipiiri kuuluu vasemmiston vahvimpiin – viime vaaleissa vasemmistoliitto sai taas kolme kansanedustajaa läpi Oulun vaalipiirissä.
– Kertaakaan meillä ei ole ollut Oulun vaalipiirissä yhtä aktiivista ja isoa kampanjaa. Meillä on poikkeuksellisen paljon ehdokkaita, jotka tekevät todella aktiivista ja isoa kampanjaa – jalkaudutaan ja tehdään paljon sosiaalista mediaa, Sarkkinen kertoo KU:lle.
Sarkkinen sanoo, että näissä vaaleissa vasemmistolla on monta potentiaalista läpimenijää Oulun vaalipiirissä. Se on lisännyt myös vasemmistoliiton listan sisäistä kilpailua.
– Se on omiaan nostamaan koko listan yhteisäänimäärää ja tuottaa puolueen kannalta paremman tuloksen, Sarkkinen toteaa.
Sarkkinen pitää todennäköisenä, että äänet tulevat jakaantumaan tasaisemmin ehdokkaiden kesken kuin neljä vuotta sitten.
– Olen siitä todella iloinen, koska viime vaaleissa äänet keskittyivät vähän epäterveellisellä tavalla erityisesti minulle ja Merja Kyllöselle.
Sarkkinen sai viime vaaleissa toiseksi eniten ääniä koko vaalipiirissä, 11 153. Kyllänen keräsi puolestaan 7 068 ääntä.
Todennäköinen tulos
Vasemmistoliitolla on tavoitteena nostaa paikkaluku neljään Oulun vaalipiirissä. Tavoitetta voi pitää kovana, kun viime vaaleissa Katja Hänninen oli viimeinen läpimenijä vaalipiirissä. Hännisen henkilökohtainen äänimäärä oli 4 145.
– Nyt näyttää todennäköisimmältä, että meille tulee kolme paikkaa, Sarkkinen toteaa.
Oulun vaalipiiri on myös keskustan vahvinta aluetta. Siitä hyvä osoitus on viime eduskuntavaalit, joissa keskusta menetti vaalipiirissä kolme paikkaa. Se pysyi silti suurimpana puolueen kuudella kansanedustajalla.
Keskustan kannatuksen muutos tuleekin olemaan yksi merkittävistä asioista. Minne puolueen äänet ja paikat menevät?
– Keskusta osaa myös yllättää, sillä on aika vahva peruskannattajaryhmä, Sarkkinen huomauttaa.
Oulun vaalipiirissä ei näiden vaalien alla ole tehty alueellisia kannatusmittauksia toisin kuin monissa muissa vaalipiireissä.
Valta tuo vastuuta
Vasemmistoliitto lähti näihin eduskuntavaaleihin huomattavan erilaisesta asemasta kuin neljä vuotta sitten. Silloin puolue ponnisti oppositiosta vaalivoittoon.
– Kun on ollut valtaa, on myös vastuuta. Eikä voi heitellä tyhjiä lupauksia – vuosista ja asioista pitää kantaa vastuu. Ihmiset pääasiassa ovat kiittäneet menneistä vuosista.
– Kriisien keskellä olemme pystyneet säilyttämään yhteiskunnallisen vakauden ja onnistuneet tekemään hyvin vaikeissa oloissa sosiaalisesti oikeudenmukaista politiikkaa, Sarkkinen sanoo.
Tekemättä jääneestä työstä ei vasemmiston menestys tule Sarkkisen mukaan jäämään.
– En tiedä, mitä olisimme voineet meidän vaalipiirissämme tehdä paremmin.