Työntekijöiden keskusjärjestö SAK katsoo perussuomalaisten rikkoneen antamansa vaalilupauksen. Kyse on niin sanottujen kiky-maksujen palauttamisesta työntekijöiltä työnantajille.
Perussuomalaiset ilmoittivat SAK:n kyselyssä kannattavansa asiaa, mutta puolueen puheenjohtaja Riikka Purra ilmoitti keskiviikkona MTV3:n tentissä perussuomalaisten olevan toista mieltä. Purra sanoi, ettei perussuomalaiset kannata maksujen palauttamista työnantajille.
SAK:n osastonjohtaja Jyrki Konola tiivisti torstaina verkossa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että järjestöllä on huijattu olo. Väärän tiedon lisäksi harmittaa se, että tieto kannan muuttumisesta tuli vasta ennakkoäänestyksen päättymisen jälkeen.
”Pikkuisen tämä haisee ja niskavillat nousevat pystyyn”
– Tämä on todella kettumainen tilanne. 1,7 miljoonaa ääntä on jo annettu, Konola painotti.
Konola huomautti, että perussuomalaiset eivät korjanneet alun perin antamaansa kantaa, kun SAK lanseerasi äänestysaktiivisuuskampanjansa 10. helmikuuta. Siinä perussuomalaisten sanottiin vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden kanssa kannattavan kiky-maksujen palauttamista.
– Pikkuisen tämä haisee ja niskavillat nousevat pystyyn, Konola sanoi.
SAK puhuu kiky-maksujen palauttamisen olevan kahden miljardin vaalikysymys. Konolan mukaan perussuomalaisilta alkuperäisen vastauksen antoi puolueen työntekijä Matti Putkonen. Puolueen puheenjohtaja Riikka Purra sanoi, ettei vastauksesta ollut keskusteltu puoluejohdon kanssa.
– Perussuomalaisilla ei ole vaaliohjelmaa, joten annetut vastaukset muodostavat sen, Konola perusteli, miksi SAK katsoo persujen pettäneen vaalilupauksensa.
Kiky-maksujen palautus vahvistaisi taloutta
SAK:n varapuheenjohtaja Katja Syvärinen huomauttaa, että työntekijät ovat syystä huolissaan toimeentulostaan nousevien hintojen ja korkojen paineessa. Hän painottaa, että oikeiston esittämä veronkevennys hyödyttää palkansaajaa huomattavasti vähemmän kuin kiky-maksujen palauttaminen tekisi. Samalla kiky-maksujen palauttaminen työnantajille vahvistaisi julkista taloutta.
– Kiky-maksujen palautus olisi työntekijälle monin tavoin kannattavampi toimeentulon parannus kuin palveluiden leikkauksiin johtavat veronalennukset, Syvärinen sanoo KU:lle.