Viimeinen sana
Puhelinjätti Nokian torstainen vuoden kolmannen neljänneksen tulosjulkistus osoitti jälleen sen, että huonot talousuutiset voivat hyviä joillekin toisille
Samalla hetkellä nimittäin, kun Nokian johto ilmoitti antavansa potkut 1800 työntekijälleen, Nokian osake kimmahti pörssissä jyrkkään ylämäkeen. Näin toimii kapitalismi.
Nokian uuden toimitusjohtaja Stephen Elopin koukeroisesta tekstistä ei oikein selviä, meneekö yhtiöllä hyvin vai huonosti. Suomessa hänen mukaansa on joka tapauksessa 850 työntekijää likaa.
Puhelinten kilpa-varustelu käydään nyt nimenomaan ”aikuisten leluissa” .
Onko tämä vasta alkua?
Tuskin nyt käynnistyvät yt-neuvottelut jäävät viimeisiksi.
Pörssikurssin jyrkän nousun selittää se, että irtisanomisia oli odotettu. Myöskään markkinaosuuden menettäminen älypuhelimissa ei tullut analyytikoille yllätyksenä. Yhtiön liikevaihto taas oli jopa analyytikoiden ennusteita suurempi.
Uuden toimitusjohtajan Elopin ensi töikseen aloittama ja edellisen johtajan Olli-Pekka Kallasvuon pohjustama raju saneeraus kertoo joka tapauksessa siitä, että yhtiöllä ei nyt mene kovin hyvin, mutta se ei aio jäädä tuleen makaamaan. Pörssikurssin nousu osoittaa, että Elopin aloittaman saneerauksen arvellaan parantavan yhtiön tulosta.
Nokia on jäänyt älypuhelimissa uusia tuotteita markkinoille suoltavan Applen jalkoihin ja markkinoita valloittaa myös Google omalla käyttöjärjestelmällään. Ilmeistä onkin, että Nokia lopettaa Symbian-käyttöjärjestelmänsä kehittelyn – koska irtisanomiset on kohdistettu sinne – ja satsaa kokonaan uuteen. Jos näin on, niin kohta kai uusia, vasta esiteltyjä Symbian -ohjelmistoon perustuvia Nokian N8 -puhelimia voi ostaa alennusmyynnistä.
Nokia kertoi tiedotteestaan asian näin koukeroisesti. ”Nokia suunnittelee uudistavansa Symbian Smartphones -yksikön tuotekehitys- ja tuotteistamistoimintoja kyetäkseen paremmin vastaamaan kuluttajien tarpeisiin ja nopeuttaakseen tuotteiden tuomista markkinoille.”
Puhelinten kilpavarustelu käydään nyt nimenomaan ”aikuisten leluissa” eli paljon maksavissa älypuhelimissa. Massoille tarkoitetut halvat perusmallit tuovat yhtiöille tietenkin jo volyyminsäkin takia suuria rahasummia, mutta ne ovat yhtiöiden strategisessa ajattelussa enemmänkin ”vain” kassavirtaa. Katteensa puhelinjätit keräävät ennen muuta älypuhelimista.
Toimitusjohtajan vaihdoksen jälkeen Suomessa on jatkunut keskustelu Nokian tulevaisuudesta nimenomaan suomalaisena yhtiönä. Noin 4,5 miljoonan euron erorahan saaneen, suomalaisen Kallasvuon vaihtuminen kanadalaiseen Elopiin sisälsi monille ainakin piiloviestin siitä, että globaalisti toimivan yrityksen siteet suomalaiseen maaperään voivat höllentyä tai katketa kokonaan.
Elop on haastatteluissaan tosin toistamistaan toistanut sitä, että Nokia ei suunnittele lähtöä Suomesta. Uskokoon ken tahtoo. Bisneksellä ei ole isänmaata. Jos pääkonttori aiotaan siirtää täältä periferiasta jonnekin markkinoiden keskukseen tai läheisyyteen, niin eihän siitä etukäteen toreilla huudella.
Tiedotteessaan Elop toteaa bisnesmiesten salakielellä, että ”yhtiömme on keskellä merkittävää toimialamuutosta, ja viimeaikaiset tulokset osoittavat, että meidän on määriteltävä uudelleen roolimme ja oma lähestymistapamme tässä teollisuudessa”. Ehkä se tosiaankin tarkoittaa vain uuden käyttöjärjestelmän kehittelytyön nopeuttamista, mutta voi se tarkoittaa muutakin.
Elopin mukaan joka tapatuksessa Nokia tekee ”sekä strategisia että operatiivisia parannuksia, jotka ovat välttämättömiä voidaksemme edelleen ilahduttaa kuluttajia sekä tuottaa erinomaisia taloudellisia tuloksia osakkeenomistajillemme”.