Vuoden työväentutkimus -palkinto jaetaan vuosittain erityisen ansiokkaalle Suomessa julkaistulle teokselle, joka käsittelee työväestöä, sen elämää, kulttuuria, historiaa, järjestöelämää tai muuta toimintaa. Palkinnon tarkoituksena on kannustaa ja tehdä näkyväksi työväestöön liittyvää historian-, perinteen- ja kulttuurintutkimusta. Palkinnolla halutaan myös tuoda esiin, miten työväentutkimus on muovaamassa tämän päivän ja tulevaisuuden yhteiskuntaa.
Tänään julkistettiin kuusi palkintoehdokasta noin kolmenkymmenen teoksen joukosta. Voittaja julkistetaan toukokuussa.
Yksi ehdokkaista on Kansan Uutisten entisen päätoimittajan Sirpa Puhakan kirja Kari Uotila: Telakan senaattori. KU kertoi kirjasta viime heinäkuussa.
Myös KU:ta vuosikymmenet avustanut Juha Drufva on ehdokkaiden joukossa teoksellaan Sadan vuoden työteliäisyys: Kauppis-Heikin ja Eino Säisän proosan mielenmaisemissa. Kulttuuritoimitus on esitellyt kirjan.
Vuoden työväentutkimus -palkinto annetaan vuorovuosina akateemisen tutkimuksen kriteerit täyttävälle teokselle ja vuorovuosina sellaiselle teokselle, jonka ei tarvitse täyttää tällaisia kriteerejä. Tällä kertaa palkinnosta kilpailevat ei-akateemiset tutkimukset, jotka ovat ilmestyneet vuosina 2021 ja 2022.
Palkinnon myöntää Työväenperinne ry, ja palkintoa tukevat Työväen Sivistysliitto TSL sekä ajatuspajat Kalevi Sorsa -säätiö ja Vasemmistofoorumi. Voittajan valitsee palkintoraati.
Muut ehdokkaat ovat:
Anna Lindholm. Den rätta färgen: En biografi om socialisten Anna Wiik.
Juha O. Luukka. Koivisto 1917–1918: Viipurin ja Pietarin puristuksessa.
Timo Tuovinen. Suomalainen työväenlaulu: Kisällilaulajien aikakausi.
Harri Vanhala. Kommuuna Kylväjä: Amerikansuomalainen kolhoosi Donin aroilla.