Elinkeinoelämän keskusliitto ja Suomen yrittäjät ovat kumpikin tahoillaan laatineet omat ohjeensa ensi kevään vaalien jälkeen valtaan nousevalle hallitukselle.
EK:n yrittäjyysohjelmasta Uutta Luova Suomi löytyy kaikkiaan 46 konkreettista ehdotusta, joilla maa tehdään paremmaksi elää ja yrittää. Suomen yrittäjät nokittavat kaikkiaan 144 esityksellä.
Logiikka on sellainen, että kaikki mikä on hyväksi elinkeinoelämälle, on hyväksi myös maalle ja kansalle, myös työväelle.
EK:n yrittäjyysohjelma toteaa, että retoriikka yrittäjyyden puolesta on ollut kohdallaan, mutta nyt tarvitaan motoriikkaa, jolla asiat laitetaan toimeksi.
– Yrittäjyyden edistämisessä on päästävä eteenpäin harppauksittain. Kaikessa päätöksenteossa on kiinnitettävä huomiota erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten tarpeisiin, vaatii EK:n PK-johtaja Antti Neimala.
Samaa mieltä on Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus. Istuvalla hallituksella on ollut paljon puhetta ja aikaankin on saatu. Hallituskauden loppua kohti tahti on Järventauksen mielestä kuitenkin hiipunut.
Tärkeintä on kevyt verotus
Avainasemassa on sekä EK:n että yrittäjien mielestä verotus. Se on saatava kannustamaan yrittämistä, yritysten kasvua ja työntekoa. Järjestön mukaan talouskasvun kannalta kaikkein haitallisinta verotusta on yritysverotus, koska se ohjaa yritysten sijoittautumis- ja investointipäätöksiä. EK näyttää siis yllyttävän Suomea ankaraan verokilpailuun.
Alivaltiosihteeri Martti Hetemäen veroryhmän pelätään tuovan joulun alla esityksen, joka kiristäisi listaamattomien yritysten osinkojen verotusta. Se on sekä EK:n että yrittäjien mielestä väärää veropolitiikkaa. Osinkojen verotusta olisi niiden mielestä päinvastoin lievennettävä.
Myös ansiotulojen verotusta kärsii järjestöjen mielestä lieventää kaikissa tuloluokissa sekä säätää marginaaliveron ylärajaksi 50 prosenttia.
Huolimatta valtiontalouden tasapaino-ongelmista yrittäjien Järventauksen yleisohje on selkeä.
– Verotusta ei pitäisi kiristää lainkaan. Jos jotakin veroja kuitenkin joudutaan pakosti kiristämään, niin sitten arvonlisäverotusta, sanoo Järventaus, joka näkee siinäkin suuria ongelmia.
Uuteen kolmikantaan
Yrittäjät tarjoavat uutta tulkintaa hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen harjoittamalle kolmikannalle. Poliitikot ovat luovuttaneet heille kuuluvaa päästövaltaa järjestöille ja siitä pitäisi yrittäjien mielestä tehdä loppu.
Järventauksen mukaan on hyvä, että työelämäasioissa kuullaan järjestöjä ja yritetään päästä sopuun, mutta päätösvalta kuuluu poliitikoille.
– Poliitikkojen pitää tehdä päätöksiä, vaikka järjestöt eitä pääsisi asioista sopuun tai jos niiden tarjoamat ratkaisut eivät ole riittäviä ongelman ratkaisemiseksi.
Lakkosakot jälleen
EK:lla ja yrittäjillä on lukuisia pienempiä keinoja, joilla yrittäjien elämää tulisi helpottaa. EK:n listaan kuuluu muun muassa lakkosakkojen tuntuva korottaminen ja vahingonkorvaukset laittomista lakoista.
Suomen yrittäjille olisi mieleen irtisanomisen helpottaminen ja sairausajan palkanmaksun karenssipäivä.