Viime hallitusneuvotteluissa poliittiseen sanastoon ilmaantui tuore käsite hyvinvointitalous. SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n silloinen pääekonomisti Jussi Ahokas selitti sen sisältöä KU:n kolumnissaan syyskuussa 2019. Nykyisen hallituksen ohjelmassa todetaan, että hyvinvointivaltiossa taloutta hoidetaan ihmistä varten, ei päinvastoin.
EU:n ministerineuvostossa hyväksyttiin Suomen esittämät päätelmäthyvinvointitaloudesta silloisen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen johdolla.
SOSTE esittää hyvinvointitalouden nostamista myös seuraavan hallitusohjelman keskiöön.
Hyvinvointitalouden ohjausta tarvitaan, koska maailman kantokyky ei kestä nykyistä kulutusta ja ihmisten hyvinvointi jakautuu tällä hetkellä erittäin epätasaisesti, SOSTEn nykyinen pääekonomisti Anni Marttinen perustelee. Tarvitaan uudenlaista tapaa arvioida ja arvottaa yhteiskunnallisia päätöksiä.
Tänään julkaistussa Hyvinvointitalous seuraavan hallitusohjelman keskiöön! – SOSTEn ehdotukset hyvinvointitalouden toimenpiteiksi –julkaisussa esitetään konkreettisia toimia ja vaadittavia muutoksia suomalaisen hyvinvointitalouden ohjausmallin rakentamiseksi.
Hyvinvointivelkaa tuleville sukupolville
SOSTEn mukaan nykyinen talouspolitiikan ohjaus ei tue tarvittavissa määrin hyvinvoinnin kasvua pidemmällä aikavälillä. Kun otetaan huomioon jo olemassa oleva hoito- ja palveluvelka sekä ekologisesti kestämätön elämäntapamme, on talouspolitiikka kestämätöntä. Kestämättömällä talouspolitiikalla jätämme tuleville sukupolville hyvinvointivelkaa ja ekologisen kriisin.
Leikkaukset sosiaali- ja terveyspalveluista tai sosiaaliturvasta heikentävät hyvinvointia etenkin jo entuudestaan heikommassa asemassa olevien keskuudessa.
Hyvinvointitalouden ohjausmalli on toimenpidekokonaisuus, jonka keskiössä on ihmisen ja ympäristön hyvinvoinnin vahvistaminen. Ohjausmalli perustuu osallisuuteen, tietoon, mittareihin ja hyvinvointi-investointeihin. Ilman hyvinvointitalouden ohjausta hyvinvointi ja ympäristö eivät koskaan ole talouspoliittisen päätöksenteon keskiössä.
SOSTEn esityksessä hallinnan periaatteisiin on nostettu osallisuus, tieto, mittarit sekä hyvinvointi-investoinnit. Esityksessä nähdään, että hyvinvointitalouden ohjaus on ulotettava julkisen päätöksenteon kaikille tasoille, jotta sillä olisi riittävä vaikutusta hyvinvointiin. SOSTE esittää muun muassa, että valtiovarainministeriö ottaa hyvinvointitalouden omistajuuden, jotta se saadaan koko hallintoa läpileikkaavaksi toiminnaksi.
– On ratkaisevan tärkeää julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyyden sekä ekologisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin kannalta, että hyvinvointitalous tulee osaksi tietoon perustuvaa päätöksentekoa ja prosesseja. Kustannuksiin keskittyvän tarkastelun sijaan tulee keskittyä siihen, miten toimet vaikuttavat hyvinvointiin, toteaa Marttinen, joka on yksi julkaisun laatijoista.