Perustuslakivaliokunta pyytää valtakunnansyyttäjää ryhtymään toimenpiteisiin esitutkinnan toimittamiseksi entisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) tekemäksi epäillyn rikoksen selvittämiseksi. Rikosepäily koskee Vanhasen osallistumista esteellisenä Raha-automaattiyhdistyksen avustusten päättämiseen vuosina 2006–2009.
Avustuksen saajien joukossa oli Nuorisosäätiö, joka tuki rahalla Vanhasen presidentinvaalikampanjaa.
Perustuslakivaltiokunnan päätös syntyi yksimielisesti, mutta vain muodollisesti. Valiokunnan neljä keskustalaista jäsentä jättivät valiokunnalle Hannes Mannisen laatiman lausuman, jossa katsotaan, ettei Vanhasen asiaa ole syytä viedä poliisitutkintaan. Hannes Mannisen, Hannu Hoskosen, Tuomo Hännisen ja Elsi Kataisen allekirjoittaman lausuman mukaan valiokunnan olisi tullut selvittää Vanhasen asiaa omin avuin.
Keskustalaisnelikko ei kuitenkaan halunnut tehdä asiasta vastaesitystä. Manninen perusteli menettelyä sillä, että muodollisesti yksimielisen päätöksen perusteella prosessi etenee joutuisammin.
Oikeuskansleri Jaakko Jonkka on katsonut Vanhasen menetelleen lainvastaisesti ja pyytänyt perustuslakivaliokuntaa ratkaisemaan olisiko asia syytä viedä poliisitutkintaan. Jonkka samoin kuin valtakunnansyyttäjä kannattivat esitutkinnan suorittamista.
Politikointia?
Valiokunnan puheenjohtajan Kimmo Sasin mukaan Vanhasen tapauksessa tutkintakynnys, joka on matala. Se ylittyy, jos on syytä epäillä rikoksen tapahtuneen.
– Asiasta ei tarvitse olla varmuutta, ei edes suurta todennäköisyyttä, Sasi selvitti.
Poliisitutkinnan jälkeen edessä on korkea ministerisyytekynnys, mikäli poliisitutkinta antaa sen harkitsemiseen aihetta. Asian ratkaisee eduskunnan täysistunto, jos perustuslakivaliokunta sellaista esittää.
Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtajan Jacob Södermanin mielestä on kaikkien kannalta parempi, että Vanhasen asia tutkitaan perin pohjin. Vanhanen on kiistänyt oikeuskanslerin esittämät näkemykset.
Söderman arvioi, että ilman poliisitutkintaa ei syytteen nostaminen olisi mahdollista. Sasin mielestä perustuslakivaliokunnan oma tutkinta olisi ollut käytännössä hankalaa ja se olisi haitannut pahasti valiokunnan muuta työtä. Valtakunnansyyttäjän johdolla tapahtuva esitutkinta on varmempaa, Sasi arvioi.
Sekä Sasi että Söderman katsoivat, ettei neljän keskustalaisen valiokunnan muiden jäsenten näkemysten vastainen lausuma merkitse Vanhasen asian politisoitumista. Söderman sanoi arvostavansa Hannes Mannisen menettelyä ja sitä, että valiokunta saattoi tehdä päätöksen muodollisesti yksimielisenä.
Valiokunta kehotti valtakunnansyyttäjää kiirehtimään esitutkintaa, jotta prosessi voidaan viedä loppuun vielä nykyisen eduskunnan aikana. Muutoin asian käsittely raukeaa ja uusi eduskunta joutuisi käynnistämään sen uudelleen.