Afrikassa keskustellaan siitä, miten saada mantereen valtavat viljelykelpoiset alueet tuottavaan käyttöön. Keskeinen kysymys on, pitäisikö keskittyä viljelemään afrikkalaisille ruokaa vai edistää vientiin tähtäävää rahakasvien viljelyä.
Ruokakasvien puolustajat huomauttavat, että Afrikka maksaa tuontiruuasta jo nyt noin 55 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuodessa. Vuoteen 2030 mennessä lasku voi jopa kaksinkertaistua. Toisten mukaan ei kuitenkaan kannattaisi asettaa vastakkain ruoka- ja rahakasveja.
– Hedelmällisintä olisi keskustella siitä, miten tukea maanviljelijöitä tuottamaan enemmän ruokaa kaikille ja lisäksi vientiin. Se kohentaisi viljelijöiden elämänlaatua ja nostaisi heidät köyhyydestä, Brookings Institutionin globaalin talouden ja kehityksen tutkija, Maailmanpankin entinen aluejohtaja Hafez Ghanem sanoo.
”Jotain on aina pakko tuoda”
Ghanemin mukaan moni Afrikan maa teki itsenäistymisensä jälkeen sen virheen, että yritti taata kaupunkilaisille halvan ruuan pitämällä tuottajahinnat alhaalla ja pakottamalla viljelijät kasvattamaan tiettyjä ruokakasveja. Seurauksena oli maanviljelijöiden köyhtyminen, joka johti tuotannon laskuun. Lopulta kaikki köyhtyivät ja moni jäi nälkäiseksi.
– Mikään maa ei pysty tuottamaan kaikkea tarvitsemaansa ruokaa. Jotain on aina pakko tuoda ulkomailta. Jos lisäämme viljakasvien satoja lisäämällä laadukkaiden siementen, lannoitteiden ja kastelujärjestelmien käyttöä, viljelijät voivat tuottaa enemmän ruokakasveja ilman että rahakasvien tuotanto häiriintyy, Ghanem selittää.
– Niin raha- kuin ruokakasvejakin kasvatetaan pelloilla, joiden tuottavuus on alhainen. Meidän täytyy kasvattaa sekä raha- että ruokakasvien satoja. Ei kannata kasvattaa ruokakasvien tuotantoa lopettamalla rahakasvien vienti, Ghanem toteaa.
– Norsunluurannikon ja Ghanan kaltaisissa maissa pienviljelijät saavat paljon enemmän tuloja tuottamalla kaakaota tai kahvia kuin esimerkiksi riisiä. Me emme voi vaatia viljelijöitä tuottamaan vähemmän tuottavia ja pienempiä voittoja antavia kasveja.
Afrikalla on valtavasti peltomaata tuottamaan niin ruoka- kuin rahakasvejakin, Ghanem vakuuttaa.
YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan maailman viljelykelpoisesta mutta viljelemättömästä maasta 60 prosenttia sijaitsee Afrikassa.