Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta aloitti aamulla kokouksen, josta odotettiin mietintöä translaista eli laista sukupuolen juridisesta vahvistamisesta. Mietintö ei kuitenkaan valmistunut. Valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) kertoi asian käsittelyn jatkuvan torstaiaamuna.
Hallituksen esitys tarvitsee tukea myös kokoomukselta, koska jopa puolet hallituspuolue keskustan kansanedustajista aikoo äänestää sitä vastaan. Kokoomus kannattaa periaatteessa translain uudistamista, mutta vaatii esitykseen muutoksia. Kokoomuksen huolet liittyvät siihen, että lakia käytettäisiin väärin. Juridista sukupuolta vaihdettaisiin esimerkiksi siksi, että vältyttäisiin armeijan käymiseltä.
Valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) piti tiistaina Ylen A-studiossa tärkeimpänä vaatimuksena, ettei sukupuolta saa ”muuttaa” jatkuvasti.
– En usko lainkaan, että transsukupuoliset tätä tekisivät, vaan nimenomaan sen takia, että sillä vältettäisiin tämän lain väärinkäyttö.
Laiho ei pitänyt isona riskinä, että sukupuolimerkintää muutettaisiin armeijasta välttymiseksi, mutta sanoi sen olevan mahdollista.
– En pidä sitä realistisena riskinä, mutta on hyvä tiedostaa, että se mahdollisuus on.
Perussuomalaiset vastustaa koko translain muutosta. Kansanedustaja Leena Meren (ps.) mukaan ongelmat koskevat esimerkiksi yhteisiä pukutiloja.
– Islannissa on tullut ongelmia sen suhteen, että mennään naisten pukuhuoneeseen ja sitä ei saa kyseenalaistaa, että tullaan fyysisenä miehenä naisten pukuhuoneisiin.
Perussuomalaiset ei tule Meren mukaan hyväksymään sitä, että sukupuolesta tulee täysin ilmoituksen varainen asia.
– Seuraavaksi voisi kysyä, että jos minä koen olevani eläkeläinen, niin voinko minä sitten vain ilmoittaa, että minä olen nyt 65- tai 70-vuotias.
A-studion keskustelussa Ilmari Nurminen (sd.) sanoi, että olkiukkoja kehittämällä halutaan siirtää keskustelu pois itse asiasta.
– Laissa ydinkysymys on se, että turvataan ihmisille itsemääräämisoikeus ja oikeus olla siinä sukupuolessa, missä he ovat.
Uutista on päivitetty kello 11.25. Muutettu otsikko ja lisätty tieto, että mietintö ei valmistunut vielä.