Tulokset ovat selkeät: yksityisellä sektorilla työskentelevät lääkärit määräävät näiden sairauksien hoitoon merkittävästi useammin kalliita lääkkeitä, vaikka saatavilla on myös edullisempia, hyväksyttyjä lääkevalmisteita.
Verotutkimuksen huippuyksikön tutkimuksessa vertailtiin diabeteksen ja korkean kolesterolin hoitoon lääkärien määräämiä reseptejä yksityisellä ja julkisella sektorilla. Tulos oli se, että samankaltaisia – tai jopa samoja – potilaita hoidetaan eri tavoin julkisen ja yksityisen terveydenhuollon piirissä. Erotus koituu suurelta osin yhteiskunnan maksettavaksi.
– Tutkimusnäyttö herättää kysymyksen siitä, valitaanko osalle potilaista lääkitys myös muiden kuin puhtaasti lääketieteellisten tekijöiden perusteella, toteaa professori Kaisa Kotakorpi Tampereen yliopistosta.
Hänen mukaansa ei kuitenkaan voida yksiselitteisesti sanoa, johtuvatko erot esimerkiksi ylihoidosta yksityisellä sektorilla tai alihoidosta julkisella sektorilla. Erojen syiden selvittäminen vaatii lisätutkimusta.
– Tulos on joka tapauksessa merkittävä sekä potilaiden hoidon että säästöpaineiden kanssa kamppailevan terveydenhuoltosektorin kannalta, koska suuri osa lääkekustannuksista katetaan julkisin varoin kansallisesta sairausvakuutuksesta.
Tyypin 2 diabetes ja korkea kolesteroli ovat erittäin merkittäviä sairauksia sekä kansanterveyden että niiden aiheuttamien hoito- ja lääkekustannusten kannalta.