Me olemme tottuneet uutisiin, joissa ääntenlaskun kerrotaan olevan vielä kesken muutama päivä vaalien jälkeen ja on epäselvää, mikä on lopullinen tulos. Nämä uutiset tulevat maista, joissa demokratian tila on heikko, tai sitten Floridasta. Mutta ei sentään Pohjoismaista.
Ruotsin vaalijärjestelmä on viritetty niin ”demokraattiseksi”, että tarvitaan matematiikan professoreita tulkitsemaan tilannetta. Ennakkoääniä voidaan antaa vielä vaalipäivänä ja ”katumusäänellä” voi käydä muuttamassa ennakkoääntään vielä varsinaisena vaalipäivänä.
Ruotsin vaalijärjestelmä on sekava ja suosii suuria puolueita. Suomessa vaalijärjestelmä on yksinkertainen, mutta suosii suuria puolueita. Oppi kai on se, että vaalijärjestelmän pitää olla yksinkertainen ja tasapuolinen.
Oikeistopopulistiset puolueet pitää haastaa asiakysymyksillä.
Porvarit voittivat punavihreät, koska sosiaalidemokraatit menettivät yli neljä prosenttia äänistään ja kokoomus voitti lähes neljä prosenttia. Voiko tästä oppia, että Suomessakin esillä ollut punavihreä yhteistyö on nyt sitten kuopattu lopullisesti? Minusta ei voi.
Suomessa ei ole esitetty tiukkoja blokkeja ja yhteistä vaaliohjelmaa. On myös täysin selvää, että punavihreät eivät voi Suomessa pitkään aikaan yksin muodostaa omaa hallitusta. Se vaatisi molempien työväenpuolueiden selvää vahvistumista ja vihreiden siirtymistä oikealta vasemmalle.
Silti tulevaisuuden visiona punavihreä yhteistyö kannattaa säilyttää vaihtoehtona kokoomusjohtoiselle uusliberalismille. Ruotsin vaalituloksenkin jälkeen Norjassa ja Islannissa on edelleen punavihreät hallitukset. Ja Ruotsissa punavihreät saivat kuitenkin noin 45 prosenttia äänistä.
Alle 30-vuotiaiden äänestäjien keskuudessa punavihreät löivät porvareiden Allianssin 51–41. Porvarit kuitenkin voittivat yli 65-vuotiaissa 53–43. Ensi kertaa äänestäneiden keskuudessa sekä Ympäristöpuolue että Vasemmistopuolue olivat suositumpia kuin koko väestössä. Ruotsissa voi siis olla punavihreä tulevaisuus.
Ruotsin vaaleissa vaa´ankieliasemaan nousi ruotsidemokraatit. Puolueella on juuret uusnatsismissa ja se on avoimen rasistinen. On epäreilua verrata perussuomalaisia ruotsidemokraatteihin, mutta puolueissa on myös samoja piirteitä.
Muut puolueet eivät suostuneet keskusteluihin ruotsidemokraattien kanssa. Tiedotusvälineet boikotoivat puoluetta ja kehottivat äänestämään muita puolueita. Rasistien kanssa ei pidä tehdä yhteistyötä, mutta hiljentämisyrityksillä heistä tehdään vain marttyyrejä.
Suomessa toistaiseksi perussuomalaisten on annettu Timo Soinin suulla vain vitsailla, todellisia asiasisältöjä ei ole vaadittu. Ruotsin vaalit opettavat, että oikeistopopulistiset puolueet pitää haastaa asiakysymyksillä, ei yrittää hiljentää niitä.
Kirjoittaja on Vasemmistoliiton puheenjohtaja