Ennen tarkistuslaskennan päättymistä torstaina sosiaalidemokraattien ääniosuus oli 30,8 prosenttia, mikä on puolueen huonoin tulos sitten vuoden 1914.
Sosiaalidemokraatit ovat asettaneet kriisiryhmän selvittämään, mikä meni pieleen. Puolueen ulkopuolelta on mielellään tarjottu selittäjäksi sitä, että puheenjohtaja Mona Sahlin keväällä 2008 otti vasemmistopuolueen mukaan punavihreään blokkiin. Äänestäjien sanotaan vierastaneen vasemmistopuolueen historiaa, tavoitteita ja puheenjohtajaa Lars Ohlya.
Tutkimuslaitos United Mindsin Carl Melin kirjoitti torstain Dagens Nyheterissä, että kaikkiaan 8 prosenttia demareita vuonna 2006 äänestäneistä vaihtoi nyt porvariallianssin tukijoiksi.
Vaihtaneista 37 prosenttia ilmoitti syyksi demarien liian tiukat verolinjaukset, 32 prosenttia yhteistyön vasemmistopuolueen kanssa ja 26 prosenttia ydinvoimakysymyksen.
Kun tutkimukseen vastanneille esitettiin joukko väittämiä, 45 prosenttia oli sitä mieltä, että demarit antoivat vasemmistopuolueen vaikuttaa liikaa politiikkaansa. Mutta 44 prosenttia taas piti ympäristöpuolueen vaikutusta liian suurena.
Ohly aikoo pysyä puheenjohtajana
Vasemmistopuolueessa taas haetaan selitystä mieluummin demarien omasta politiikasta ja siitä, ettei kahden suurblokin välillä ollut riittävän suuria eroja.
Vasemmistopuolue itse sai 5,6 prosentin kannatuksen, missä oli pudotusta 0,3 prosenttiyksikköä.
Lars Ohly ei aio erota tappion vuoksi, vaan jatkaa vuoden 2012 puoluekokoukseen asti.
Vasemmistolehti Flammanin haastattelussa Ohly sanoo, että puolue sai vaaleja edeltäneen kuukauden aikana 1 600 uutta jäsentä. Puolueessa on kaikkiaan 9 000 jäsentä.
Ohlyn yhtenä mahdollisena seuraajaehdokkaana pidetty Jonas Sjöstedt sanoo Flammanille, ettei Ohlya pidä syyttää tappiosta. Hänen mielestään olisi kuitenkin harkittava samanlaista kahden puheenjohtajan järjestelmää kuin ympäristöpuolueella. Nais- ja miespuheenjohtajan valinta nostaisi Sjöstedtin mukaan vasemmistopuolueen feminististä profiilia.
Sjöstedtin mukaan vasemmistopuoluetta pidetään yhä liian perinteisenä. Samoin vieläkin kummittelee ”kommunismin peikko”, joka karkottaa äänestäjiä.
Aiheesta enemmän perjantaina ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä.