Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n torstaina julkaisema suhdannebarometri näyttää odotetun synkkiä lukuja. Lähes kaikki yritykset kokivat täydellisen äkkijarrutuksen viime vuoden lopulla ja valoa taantumaan ei ole näkyvissä.
Suhdannebarometrin mukaan yritykset arvioivat suhdanteiden heikkenevän vielä nykyisestään seuraavan puolen vuoden aikana. Mitään merkkejä siitä, että nousu alkaisi vielä tämän vuoden puolella, ei ole näkyvissä.
Teollisuusyritysten kapasiteetin käyttöaste on heikentynyt huomattavasti. Nyt enää 40 prosenttia yrityksistä toimii täydellä kapasiteetilla. Tämä merkitsee irtisanomisten ja lomautusten jatkumista.
Kaikista heikon tilanne on rakennusalalla, mutta myös teknologiateollisuuden tilauskannat ovat lopahtaneet ja henkilöstön määrä on laskussa. Mekaanisen metsäteollisuuden tilannetta kuvataan äärimmäisen heikoksi. Paperiteollisuudessa tuotantomäärät putoavat edelleen ja henkilöstöä supistetaan.
Palveluala säästyi vielä viime syksynä taantumalta, mutta suhdannekuva on sen jälkeen heikentynyt. Myynti on kääntynyt laskuun ja työvoimaa ollaan vähentämässä. Lasku on kuitenkin loivempaa kuin teollisuudessa. Vain elintarviketeollisuudessa tilanne on vielä kohtalainen, mutta väkeä sielläkin tullaan vähentämään.
EK:n vastaavan ekonomistin Penna Urrilan mukaan ehkä aivan pieniä positiivisia seikkoja on näkyvissä. Muutamat yksittäiset yritykset odottavat tilanteen paranevan jo lähikuukausina. Kokonaisuuden kannalta voidaan pitää myönteisenä, että vaikka lasku jatkuu, se ei ole aivan yhtä jyrkkä kuin viime vuoden lopulla.
Keskitetty ei
käy työnantajille
Teollisuuden palkansaajat PT esitti työnantajaliitoille alkuviikosta neuvotteluja mahdollisesta koordinoivasta palkkaratkaisusta. EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs ilmoitti torstaina, että vastauksen antaminen kuuluu EK:n jäsenliitoille. Hän kuitenkin painotti selkeästi, että mitään keskitettyä työmarkkinaratkaisua ei tule.
Fagernäsin mukaan ”liittokierroksena” käytävän sopimuskierroksen merkitys on kuitenkin iso työllisyydelle ja kilpailukyvylle. Hänen mukaansa on myönteistä, että työmarkkinoilla kannetaan huolta palkkamaltista ja sopimusten työllisyysvaikutuksista.
Lomautusten ja irtisanomisten vähenemisen ajankohtaa EK:ssa ei uskalleta ennustaa.
– Lomautukset merkitsevät sitä, että työvoimasta halutaan pitää kiinni pitkään kuin mahdollista. Jos taantuma pitkittyy, niin pahimmillaan suurin osa lomautuksista muuttuu irtisanomisiksi, arvioi Fagernäs.
Tammikuussa tehtyyn tiedusteluun vastasi 1 109 yritystä, jotka työllistävät Suomessa 280 000 henkilöä.