SDP sai roppakaupalla julkisuutta koko keskiviikon esitettyään aamupäivällä eduskunnassa sähkön hintakattoa. Esitys yllätti, ja myös ärsytti, hallituskumppaneita, koska normaalisti tällaiset esitykset valmistellaan yhdessä ennen kuin ne tuodaan eduskuntaan.
Joka tapauksessa aloite pani vauhtia elinkeinoministeri Mika Lintilään (kesk.) ja koko ministeriöön, joilla olisi ollut kuukausia aikaa toimia. Nyt ollaan ajautumassa pika- mutta toivottavasti ei paniikkiratkaisuun ensi maanantaina eduskuntapuolueiden yhteiskokouksessa.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson muisteli illalla, miten keskustan ministerit pitivät alkusyksyllä kaikkia puolueen ehdotuksia asian ratkaisemiseksi mahdottomina toteuttaa.
Vasemmistoliitto on esittänyt keväästä asti suoraan sähkölaskuun vietävää tukea, joka takaa kohtuuhintaisen sähkön kaikille kuluttajille tiettyyn välttämättömään kulutusrajaan asti. Vastaava malli on käytössä esimerkiksi Norjassa. Rahoitus tuelle saadaan verottamalla energiayhtiöiden ylisuuria voittoja, eli niin sanotulla windfall-verolla.
Anderssonin mukaan energia-asioista vastaava ministeri Lintilä on vastannut vasemmistoliiton ehdotuksiin, että laskuun vietävä tuki ei ole mahdollinen. Se koskisi liikaa yhtiöitä ja olisi liian hallinnollisesti monimutkaista, ministeriöstä sanottiin silloin.
”Hienoa, että mieli näyttää nyt muuttuneen. Harmi, ettei se muuttunut hyvissä ajoin ennen tilanteen kriisiytymistä”, Andersson totesi eilen.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo on pitänyt kuukausitolkulla esillä mallia, jossa sähkölaskusta leikattaisiin 80 prosenttia esimerkiksi silloin, kun hinta ylittää 8 senttiä kilowattitunnilta, mutta vain 3 500 kWh:n kuukausikulutukseen asti. Näin sähköä kannattaisi myös säästää aina kun se on mahdollista.
Hintakatto tuottaisi uusia ongelmia
Vasemmistoliiton vaatimasta sähköyhtiöiden ylisuuria voittoja leikkaavasta windfall-verosta valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) väitti syyskuun alussa pidetyssä budjettiriihessä, että sitä ei ehditä mitenkään säätää tällä kaudella. Nyt se kuitenkin on tulossa eduskuntaan heti vuodenvaihteen jälkeen.
SDP:n esittämää hintakattoa pidetään vasemmistoliitossa ongelmallisena.
”Kun sähköstä on pulaa, johtaisi kansallinen enimmäishinta vain Suomessa helposti siihen, että sähköä ei enää vietäisi tänne vaan maihin, joissa vastaava järjestelyä ei ole. Siksi se johtaisi hyvin todennäköisesti sähköpulaan ja -katkoksiin”, Li Andersson kirjoitti.
Vasemmistoliiton esittämä sähkönsäästön huomioiva tukimalli on hänen mukaansa parempi tapa turvata kohtuuhintainen sähkö kaikille kuin suoraan hinnan säännöstelyyn perustuva hintakatto ilman käyttörajaa.
Andersson kertoi tehneensä tiistaina sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen kanssa varautumisen ministeriryhmässä esityksen siitä, että hallitus aloittaa uuden kuluttajille suunnatun suoraan laskuun vietävän sähkötuen valmistelun.
SDP esitti hintakattoa heti seuraavana päivänä.
Demarien esitys on kuitenkin hyvin epämääräinen eikä ole tarkkaan selvillä, mitä kaikkea he varsinaisesti esittävät. Se selviää viimeistään maanantaina.
On aivan mahdollista, että SDP tuli lopulta samalla linjalle kuin vasemmistoliitto jo kuukausia sitten, mutta ei halua sanoa sitä ääneen. Siksi se yllätti koko eduskunnan esityksellä, jota välistävedoksikin kutsuttiin.