Kesäkuussa pääministerin tehtävän jättänyt Matti Vanhanen antaa henkilökohtaisesti selvityksensä eduskunnan perustuslakivaliokunnalle ensi viikon torstaina, 30. päivä syyskuuta.
Valiokunta aloitti tiistaina Vanhasen pääministerinä tekemisten lainmukaisuuden tutkimisen Raha-automaattiyhdistyksen avustusten jakamisessa Nuorisosäätiölle. Säätiö tuki hänen vaalikampanjaansa 23 000 eurolla vuoden 2006 presidentinvaaleissa. Selvitettävänä on, oliko Vanhanen jäävi olemaan mukana päätöksenteossa.
Ei voi kertoa keskusteluista
Perustuslakivaliokunta kuuli työskentelynsä aluksi oikeuskansleri Jaakko Jonkkaa, joka päätti viime viikolla antaa asian valiokunnan käsittelyyn. Valiokunnan tehtävänä on selvittää Vanhasen rikosoikeudellinen vastuu asiassa. Jonkan näkemyksen mukaan Vanhanen oli jäävi.
Valiokunnalle Jonkka kävi läpi ilmoituksensa perusteet.
– Sitä seurasi pitkähkö keskustelu, valiokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) kertoi kokouksen jälkeen eduskunnassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Sasi ei kertonut valiokunnan jäsenten keskustelujen sisällöstä mitään, vaan vetosi siihen, että käsittely ei ole julkinen. Myös valiokunnalle kerääntyvä aineisto on salaista käsittelyn ajan. Sen päätyttyä päätetään, miltä osin se on julkista. Sasi arvioi, että se julkistetaan aikanaan kattavalta osin.
– Keskusteluista ei voi kertoa edes yleisellä tasolla, jotta ei tehdä johtopäätöksiä, Sasi totesi.
Jatkoa vasta Vanhasen kuulemisen jälkeen
Sasi totesi kuitenkin, että valiokunta ei keskustellut tapauksen johtamisesta mahdolliseen poliisitutkintaan.
– Odotamme Vanhasen vastinetta, hän sanoi. Muutenkin Sasi ja valiokunnan varapuheenjohtaja Jacob Söderman (sd.) korostivat, että oikea aika asian pohtimiseen on vasta, kun on kuultu Vanhasta.
– Tässä vaiheessa voi vain spekuloida, Söderman sanoi.
Valiokunta ei ole vielä päättänyt, keitä asiantuntijoita se kuulee tapauksen johdosta.
– On kuitenkin selvää, että asiaa ei voi käsitellä kuuntelematta asiantuntijoita. Mutta keitä ja missä vaiheessa, siitä ei ole keskusteltu, Sasi sanoi.
Eduskunnan täysistunto päättää aikanaan valiokunnan työskentelyn pohjalta, nostetaanko Vanhasta vastaan syyte valtakunnanoikeudessa. Päätös on tehtävä kuluvan vaalikauden aikana eli viimeistään ensi keväänä. Muuten oikeuskanslerin on saatettava asia uudelleen vireille.
Sasin mukaan periaate on käsitellä asia viivytyksettä. Valiokunta ei kuitenkaan pääse jatkamaan käsittelyä ennen kuin on kuullut Vanhasta.
Pyritään yksimieliseen päätökseen
Valiokunta pyrkii yksimieliseen päätökseen Vanhasen asiassa. Myös äänestyspäätös on kuitenkin mahdollinen.
Valiokunnan vasemmistoliittolainen jäsen Veijo Puhjo arvioi kokouksen jälkeen, että valiokunta käsitteli asiaa luonteensa mukaisesti hehkuttamatta ja politisoimatta sitä.
– Tilannetta helpottaa se, että perustuslakivaliokunta on erilainen kuin eduskunnan muut valiokunnat ja toimii muissakin tapauksissa vähän kuin tuomioistuin, hän sanoi.
Puhjo ei lähtenyt arvaamaan, saadaanko asiasta yksimielinen päätös. Hän totesi omalta osaltaan sen helpottavan tilannetta, että hän oli aikanaan mukana valiokunnassa käsittelemässä ministeri Arja Alhon (sd.) tapausta. Vuonna 1997 selvitettiin Alhon roolia STS-pankin entisen pääjohtajan Ulf Sundqvistin (sd.) vahingonkorvausten pienentämisessä. Tapaus ei johtanut oikeudellisiin seuraamuksiin.
– Oletan, että tämä tapaus hoidetaan samaan tyyliin. Silloin saatiin aikaan yksimielinen päätös.