Tuberkuloosi on jälleen nousemassa maailman tappavimmaksi tartuntataudiksi. Afrikalle se ei ole varsinainen uutinen: mantereella elää alle viidennes maapallon väestöstä, mutta tuberkuloosipotilaita on kolmannes sen ihmisistä.
Taudin taakka Afrikalle on tosin todennäköisesti vieläkin raskaampi. Arvioidaan, että vain 60 prosenttia sairastuneista on diagnosoitu. Köyhyys peittää alleen infektiot ja niin tauti pääsee leviämään.
Neljä vuotta sitten oli toivoa, että tuberkuloosi saisi ansaitsemansa huomion. YK järjesti syyskuussa 2018 korkean tason tuberkuloosikokouksen, johon osallistui yli puolet maailman valtioista. Monia sitoumuksia annettiin, mutta niiden lunastaminen käynnistyi hitaasti ja koronapandemia suisti hankkeen lopullisesti raiteiltaan.
Kaikesta huolimatta Afrikassa on myös edistytty tuberkuloosin vastaisessa taistelussa.
Valtioiden päämiehet lupasivat käyttää 13 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuosittain tuberkuloosin ehkäisyyn, diagnoosiin ja hoitoon. Vuonna 2021 tavoitteesta saavutettiin 42 prosenttia. Tutkimukseen luvattiin 2 miljardia dollaria vuosittain, viime vuonna siihen saatiin alle puolet luvatusta.
Kaikesta huolimatta Afrikassa on myös edistytty taudin vastaisessa taistelussa. Esimerkiksi Gabonissa, Keniassa, Liberiassa, Namibiassa, Kongon tasavallassa, Sierra Leonessa ja Ugandassa on tunnistettu entistä enemmän tautitapauksia. Koko Afrikassa löydettiin vuonna 2021 neljä prosenttia enemmän tuberkuloosiin sairastuneita kuin vuonna 2020.
Yli 20 maassa on hyväksytty kuuden kuukauden mittainen hoito lääkkeille vastustuskykyiselle tuberkuloosille. Etiopia, Ghana, Kenia, Malawi, Mosambik, Etelä-Afrikka, Tansania ja Zimbabwe valmistelevat uutta tuberkuloosin estohoitoa.