Kun ex-pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) juhannuksen alla ilmoitti jättävänsä eduskunnan ja siirtyvänsä perheyritysten ykköslobbariksi, paniikinomaista ratkaisua pidettiin aika yllättävänä. Ei pidetä enää sen jälkeen, kun oikeuskansleri Jaakko Jonkka ilmoitti Vanhasen toimineen lain vastaisesti. Eduskunnasta Vanhanen on saanut eron. Uudessa tehtävässään hän aloittaa maanantaina.
Keskustan nykyjohto pesi heti tuoreeltaan kätensä syntyneestä sopasta ja kielsi kolmesti Vanhasen kuin Pietari aikanaan isäntänsä. Ex-pääministeri muuttui hetkessä rivimieheksi, joka saa itse hoitaa aiheuttamansa sotkut. Keskusta ei kuitenkaan pääse mihinkään siitä, etteivätkö puolueen vaalirahasotkut ylipäätään ja ex-puheenjohtajan päälle langenneet epäilyt erityisesti vaikeuta puolueen vaalityötä.
Jos näin ei käy, niin silloin ovat maailman kirjat sekaisin. Jo politiikan uskottavuuden takia ja kansalaisten luottamuksen palauttamiseksi kaikki epäilyt on syytä selvittää perusteellisesti.
Keskustan nykyjohto pesi heti tuoreeltaan kätensä syntyneestä sopasta ja kielsi kolmesti Vanhasen kuin Pietari aikanaan isäntänsä.
Pallo on eduskunnalla. Jos se päättää aloittaa esitutkinnan, niin työhön ryhtyy todennäköisesti keskusrikospoliisi (KRP). Jos esitutkinnan jälkeen nostetaan syyte, asian ratkaisee valtakunnanoikeus.
Oikeuskanslerin mielestä Vanhanen oli esteellinen osallistumaan valtioneuvoston istuntoihin, joissa päätettiin Raha-automaattiyhdistyksen avustusten jakamisesta Nuorisosäätiölle. Oikeuskansleri haluaa, että asiaa arvioidaan myös rikosoikeudellisesti.
Vanhanen on ollut julkisuudessa merkitty mies. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vasta perustuslakivaliokunta ratkaisee, ryhdytäänkö asiaa tutkimaan. Jokainen on syytön niin kauan, kuin jotakin muuta jossakin oikeuselimessä todetaan.
Uusi tilanne on kiusallinen keskustan lisäksi myös Perheyritysten liitolle. Tosin Vanhasta palkatessaan liitossa on täytynyt arvioida sellainenkin mahdollisuus, että superlobbari voi joutua valtakunnanoikeuden eteen. Perheyritysten liitto ilmeisesti arvioi tarvitsevansa kipeästi sisäpiirin asiatkin tietävää lobbaria silloin, kun eduskunta ryhtyy tosissaan muuttamaan verotuskäytäntöjä, jotka ovat antaneet tähän asti perheyrityksille merkittävän veroedun.
Keskusrikospoliisissa on jo vireillä Nuorisosäätiön antamia vaalitukia koskeva laaja esitutkinta. Sillä on yhteys oikeuskanslerin käsittelemään tapaukseen.
KRP:n mukaan säätiö jakoi keskustalle 100 000 euroa vaalitukea vuosina 2002–2009. Keskustapoliitikoista muun muassa kansanedustaja Antti Kaikkosta tutkitaan luottamusaseman väärinkäytöstä lahjuksen antamiseen.