Uganda suunnittelee 1 443 kilometrin mittaista öljyputkea, joka kulkee Ugandan öljykentiltä Tansanian halki. Syyskuussa EU-parlamentti laati päätöslauselman, jossa putkea vastustetaan vedoten ihmisoikeuksiin ja ympäristönsuojeluun. Ugandassa moni näkee vastustuksen tekopyhänä uuskolonialismina.
Öljynporaus ja putken rakennus on kahden energiayhtiön (ranskalainen TotalEnergies ja kiinalainen CNOOC) yhteishanke, johon ne aikovat sijoittaa yli 10 miljardia euroa.
EU-toimistorakennuksen edustalla Kampalassa osoitetaan mieltä päätöslauselmaa vastaan. Kolmekymppinen Difasi Amooti Kisembo on yksi mielenosoittajista. Hän on matkannut pääkaupunkiin Ugandan Albertinen alueelta, jonka maaperässä piilevät mittavat öljy- ja maakaasuvarannot.
Kisembo kannattelee kylttiä, jossa kehotetaan EU:ta lopettamaan Ugandan öljyprojekteihin kohdistuva uuskolonialismi ja imperialismi. Hänen vierellään seisovan Lucas Eikinzan kyltissä lukee ”Putkemme on turvallinen. EU pysyköön syrjässä”.
Kisembo kertoo odottaneensa 16 vuotta, jotta näkisi öljyn virtaavan.
– En ole nähnyt öljyä omin silmin, mutta näen jo nyt sen tuoman hyödyn. Nyt tiet ovat erittäin hyvässä kunnossa ja kyläni ruohokattoisten majojen sijalla on peltikattoisia taloja, kiitos Bunyorosta löydetyn öljyn, Kisembo sanoo.
– Kun kuulin, että eurooppalaiset haluavat Ugandan keskeyttävän tämän projektin, sanoin että meidän nuorten banyorojen on noustava sellaista hölynpölyä vastaan. Aivan niin kuin esivanhempamme taistelivat brittisiirtomaaherroja vastaan.
Kehitystä öljyn ja kaasun avulla
EU:n päätöslauselman ugandalaiset ja tansanialaiset kriitikot uskovat, että Afrikan tulisi saada valjastaa hyödykseen maanosan öljy- ja kaasuvarannot. Niiden avulla taloutta voidaan kehittää samalla, kun maanosaa valmistellaan siirtymään uusiutuviin energianlähteisiin.
– Eurooppalaiset eivät siis halua, että Afrikka hyödyntää omia luonnonvarojaan? Se on kuitenkin ainoa tapa ratkaista ongelmamme. Afrikkalaiset edelleen kaatavat puita, koska ne ovat halvinta energiaa. Jos me emme tarjoa heille kaasun kaltaisia vaihtoehtoja, kuka sen tekisi? Ugandan kansainvälisten suhteiden ministeri Henry Okello Oryem kysyy.
Afrikan energiakamari -lobbausjärjestön johtaja NJ Ayuk näkee, että EU-päätöslauselma on osa pyrkimystä kokonaan lopettaa öljyn ja kaasun pumppaaminen Afrikassa.
– Afrikkalaiset kysyvät itseltään, miksi meidän pitäisi kärsiä länsimaiden puolesta? Maiden, jotka veivät meidän luonnonvaramme ja investoivat omien talouksiensa kehittämiseen. Nyt kun olisi meidän aikamme, te sanotte meille, ettemme voi, sillä se vahingoittaa ympäristöä. Kun te teitte samaa, luulitteko ettei se silloin vahingoittanut ympäristöä?