Akava vaatii vanhempainvapaita pidennettäväksi 18 kuukauteen 6+6+6-mallin mukaan eduskuntavaalien jälkeisellä hallituskaudella. Korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava esittää tavoitteen kirjaamista ensi kevään hallitusohjelmaan.
Akavan edunvalvontajohtaja Minna Helle arvioi, että työelämän tasa-arvo etenee perhevapaajärjestelmän uudistamisella
– Tasa-arvon edistyminen ollut tuskallisen hidasta nykyisen järjestelmän puitteissa, hän totesi tiistaina Akavan seminaarissa Tukholmassa.
Kehitys junnannut paikoillaan
Helle muistutti, että niin palkkatasa-arvon kehitys, määräaikaisuuksien väheneminen kuin naisten urakehitys ovat junnanneet pitkään paikallaan.
– Tehokkain keino muuttaa tilannetta on kohdistaa isille enemmän vapaita, jotka ovat vain heidän käytössään, Helle arvioi.
Hän ei kuitenkaan pitänyt realistisena ajatusta, että isät käyttäisivät isomman osan vanhempainvapaista, ellei järjestelmää uudisteta.
Helle esitti myös työaikajärjestelmien perusteellista tarkastelua muutenkin. Hän totesi suomalaisäitien työssäkäynnin vähentyneen viime vuosina, kun se muualla Euroopassa on samaan aikaan lisääntynyt.
– Työaikajärjestelmät on otettava perusteelliseen tarkasteluun perhe-elämän näkökulmasta. Siten voidaan helpottaa pienten lasten vanhempien työssäkäyntiä ja pidentää työuria, Helle sanoi.
Äitien etuoikeus
Nykyisin äidit käyttävät perhevapaat lähes kokonaan. Kelan maanantaina julkistaman tiedon mukaan 90 prosenttia isistä on perhevapaalla noin kolme viikkoa.
– Äidit maksavat työelämässä tästä kalliin hinnan, sillä pitkät perhevapaat heikentävät naisten palkka- ja urakehitystä. Myös määräaikaisuudet kasautuvat etenkin nuorille perheenperustamisiässä oleville naisille, Helle sanoi.
6+6+6-mallissa kummallakin vanhemmalla on yksilöllinen kuuden kuukauden mittainen perhevapaajakso ja yksi kuuden kuukauden jakso on vanhempien vapaasti valittavissa.
– Työelämän tasa-arvo ottaa aimo harppauksen eteenpäin silloin, kun työntekijän riski jäädä perhevapaalle on työnantajan näkökulmasta samanlainen äitien ja isien kohdalla, Helle totesi.
Pitkään puhuttu malli
6+6+6-mallista on puhuttu pitkin 2000-luvun ensimmäistä vuosikymmentä. Sitä ovat kannattaneet voimallisesti kaikkien eduskuntapuolueiden naisjärjestöt Perussuomalaisia lukuun ottamatta.
Vasemmistoliitto teki mallista lakialoitteen viime syksynä ja sillä on ollut jo edellisellä hallituskaudella lakialoitteita saman mallin mukaisesta, mutta viiden kuukauden pätkistä koostuvasta perhevapaasta. Myös Stakesilta, nykyiseltä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, on tullut aloitteita asiasta ja tasa-arvoministeri Stefan Wallinkin (r.) on puhunut siitä.
SAK puolestaan esitti elokuussa, että nykyinen kolmen viikon isyysvapaa ja isäkuukausi tulisi korvata kymmenen viikon isyysvapaalla. Kokonaisuudessaan SAK venyttäisi vanhempainvapaan vuoden pituiseksi nykyisen kymmenen kuukauden sijaan.
SAK esittää myös työnantajien rahoittamaa vanhempainvakuutusta, jolla tasattaisiin työnantajan maksettavaksi jääviä vanhemmuuden kustannuksia.